Tomtarallyt i Stigtomta

Mitt Västmanland - Vändplatsen, gamla landsvägen vid LarslundVändplatsen, gamla landsvägen vid Larslund.
Textstorlek:

Den 24 maj samlade Stigtomtaortens hembygdsförening för fjärde året i rad veterantraktorer för en tur. Rallyt har fått ett namn, Tomtarallyt, fyndigt påhittat av initiativtagaren Sören Jansson. Rallyt är en del av de återkommande evenemang som föreningen ordnar varje år. Vi har också en arbetsgrupp som fortfarande letar upp gamla torpgrunder. 23 augusti ska vi till grunderna för Torsta och Lida soldattorp.

20 traktorekipage deltog i år i det soliga vädret. Fyra ”små grållar”. Många åskådare hade samlats vid starten och såg intresserat på de gamla fina traktorerna. Ljudet inte att förglömma! En del traktorer är ”känsliga”: Starta på bensin, slå över till fotogen och sen stänga av på bensin. I år var också en liten veteranplog med. Nyputsad visades den upp av stolt ägare.

Det blev rast efter en knapp timmas färd vid Jönåkers Häradsrätts gamla avrättningsplats på den så kallade Larslundsmalmen. Där fick vi oss lite gammal otäck historia till livs, blandad med matsäcken. Avrättningsplatsen ville helst ingen socken ha på sina marker. Därför var den placerad just där S:t Nicolai, Tuna och Stigtomta socknar möts.

Här avrättades 1631 Erich P-son, Ingelshyttan och hans grannhustru Maridt Persdotter. De var dömda för dubbelt hor, det vill säga båda var gifta på var sitt håll. De halshöggs här och begravdes sen vid Tunabergs Capell. Tunabergs hembygdsförening har haft ett bygdespel om dessa stackars människor.

Sista skarprättaren i Sverige var Anders Gustav Dalman. Han avled 30 juli 1920 och knappt ett år senare, den 17 juni 1921, tog riksdagen det definitiva beslutet om dödsstraffets avskaffande i fredstid. Den sist avrättade i Sverige var Johan Alfred Andersson Ander, som avrättades med giljotin på kronohäktet Långholmen 1910. Ander hade begått rånmord på en kassörska på Gerells växelkontor i Stockholm.

Åter till nutid, fågelsång och försommargrönska, utan brott och straff.