Tema Harpsunds historia

Textstorlek:

Harpsunds historia var temat när Tage Claesson gästade Mellösa Centerkvinnor. Gårdens namn var från början Axelsberg och låg då snett över Harpsundssjön men flyttades till nuvarande plats. År 1914 revs corps de logiet som var uppfört i trä och hundra yrkesmän byggde upp nuvarande byggnad. Hjalmar Wicander var då ägare och han var en framgångsrik industriman. Han grundade tillsammans med sin far Göteborgs korkfabrik 1880 och de hade även fabriker i Tyskland och Ryssland. De drev även ett rederi och skeppade trä till Sydafrika och tog hem kork därifrån som sedan blev till flaskkorkar, korkmattor m.m. Han kallades därför Kork-Wicander och sonen Carl August fortsatte sin fars verksamhet år 1939.

Det berättas att gårdens byggmästarhustru uppsökte gårdens anställda i oktober varje år och hörde efter vad barnen upp till 15 år önskade sig julklapp. Fru Wicander reste sedan till NK i Stockholm och handlade. Till jul blev barnen inbjudna till Harpsund och alla fick ett hårt, ett mjukt paket och en påse karameller.

Carl August Wicander avled 1952 och hade då i testamente förordnat att Harpsund skulle ägas av Staten och användas som heders- och rekreationsbostad till fungerande statsminister och som idag disponeras av Fredrik Reinfeldt.

På mötet informerades bland annat om att Centekvinnornas Förbundsstämma hålles vartannat år och nästa gång är år 2014. Centerpartiet håller sin stämma i Karlstad i september 2013. Efter kaffesamkväm var det dags för avslutning och alla var överens om att vi haft ett givande och intressant möte.