Succé för traditionell julmarknad i Vadsbro Blacksta Föreningsgård

Textstorlek:

Redan en halvtimme innan julmarknaden öppnar står kunderna på rad för att komma in.
-Vi har aldrig haft så många försäljare som i år, berättar Åke Karlsson, ordförande i Vadsbro Blacksta Föreningsgård. Att vår julmarknad är populär beror på att den är inomhus men också på vi försöker göra en marknad för hela familjen. Titta, det är kö till fiskdammen hela tiden, säger Åke och pekar mot en rad av förväntansfulla barn.
Cecilia Stjärnborg från Sköldinge står vid ett bord och säljer stickade och virkade mössor, vantar, schalar och tvålar.
-Jag bestämde mig för att komma hit och sälja för några dagar sedan. Egentligen var alla bord tingade men föreningsgården trängde in några extra. Jag tycker att det är jättekul att marknaden är så välbesökt, avslutar Cecilia.
Om kön till fiskdammen är lång så är kön till serveringen jättelång.
-Det gör inget. Jag hinner prata med gamla och nya bekanta, berättar Ingrid Åberg som får medhåll av Lisa Svensson.
Serveringen erbjuder hembakat saffransbröd, smörgåsar, korv och kaffe.
-Det märks att det är mycket folk för nu har vi bara en sorts smörgås kvar, säger Anders Gustavsson som tar emot beställningar och langar kaffekoppar.
Blomsterkransarna som Annelie i Hemgården tillverkar har strykande åtgång, Maria Lundgren med dotter Julia säljer äppelmust, egendesignade smycken och posters. Vadsbro och Blacksta vävstuga saluför bland annat hemkokt sylt och vackra trasmattor. På marknaden finns också barnkläder, kakor och bullar som klass 5 och 6 i Bettna skola säljer, mat från Mellanöstern och mycket annat.
Kung Blackes Gycklare har strykande åtgång på biljetter till sin föreställning Pappas påg som spelas i januari och februari.
-Vi har redan bokat upp 20 biljetter, berättar Yngve Nälsén och ser mycket glad ut.
Till slut gör Sörmlands gulligaste luciatåg med tomtenissar och självaste jultomten entré. Det är en tradition att barnen på dagiset Trollemo i Vadsbro sjunger in julen på julmarknaden.
-Det kan inte bli annat än succé skrockar ordförande Åke Karlsson bakom tomtemasken innan han leder alla barnen upp på scenen.