Stark konstupplevelse

Textstorlek:

De lyckades igen!

Österåkers församlingskårs årliga bussresa bjöd åter på starka upplevelser. Förra årets besök på strutsfarmen trodde vi var oslagbart. Icke! I programmet för heldagsresan den 2 juni stod bara ”vi åker västerut över Tiveden till Västergötland”.

Programmets hållpunkter: Förmiddagskaffe i hamnmagasinet i Lyrestad, besök i Löfwings konstgalleri i Broddetorp med lunch, besök i Varnhems kyrka och slutligen eftermiddagskaffe vid Tutingen i Askersund.

Det låter ju inte så spännande kanske. Men det var det. Vi fick möta en konstnär av Zorns och Liljefors kaliber nämligen Göran Löfwing. Denna konstnär som huserar i Broddetorp vid Hornborgasjön hade en magisk utställning av verk i både akvarell och olja. Vi föll för en olja Rådjursstudie till det facila priset av 200.000:-, vilket tyvärr översteg vår budget.

Varför har vi missat denne fantastiske konstnär? Googlade på honom efter hemkomsten. Född 1971 vid Hornborgasjön. Första debut på en samlingsutställning vid 8 års ålder, första separatutställning vid 12 års ålder! Ett konstnärligt underbarn alltså.

Sitt största uppdrag fick Göran Löfwing år 2000. Under tre års tid målade han alla fonder i Naturhistoriska riksmuseets permanenta utställning ”Natur i Sverige”. Här på krogen där hans hustru Linda lagat en förträfflig vilttjälknöl med rotfruktsgratäng hade Göran målat fängslande väggmålningar. De köpte gården Persberg 1996 och renoverade och byggde om till krog, ateljé, utställningslokal och butik.

Vi fick nu se utställningen Förnimmelser vilken pågår 17 mars – 26 augusti 2018.
Du som inte var med på resan åk gärna dit! Vilken utställning! Vilken presentbod! Här pågick en livlig kommers. I utställningskatalogen på 71 sidor för bara 120:- finns bland annat en bild på Rådjursstudien. Ett fint minne från resan.

Tack Sara-Greta och Per Carlstedt som lät oss upptäcka denne naturkonstnär.