Sommarutflykt till Linds gård i Sköldinge

Textstorlek:

24 personer hälsades välkommen av en av de sju delägarna (alla släkt på något vis) i Warbro Kvarn AB vid Linds gård, Thomas Björklund. Han berättade kvarnens historia. Företaget köper in ekologiskt odlad spannmål från odlare inom närområdet. Sedan sker en mängd procedurer innan det kan levereras som mjöl eller müsli eller virvelmjöl eller vad det nu kan heta. Kvarnar ska utnyttja jordens dragningskraft, därför byggs de höga och för varje moment som säden genomgår så glider den neråt i kvarnen. Den nuvarande kvarnen byggdes i ett gammalt slaktsvinstall med början 2011. Inflyttningen skedde 2012. De behöver nu inte köra säckkärror lastade med jutesäckar, som vägde ca 100 kg styck. Vilket lyft!
En av besökarna berättade att hans farfar, Karl-Erik Eriksson, ägt gården en gång i tiden. Thomas berättade då att han för länge sedan fått besök av fyra släktingar till mannen. De berättade att de hade en tavla över Linds gård som en gårdfarihandlare målat i början av 1940-talet. De tyckte inte att den passade i en lägenhet i Katrineholm, därför pryder den nu en vägg i familjen Björklunds hem.
Dinkel, emmer, nakenhavre, naket korn, nördgrödor och spältvete. När jag gick i skolan lärde man sig de fyra sädesslagen havre, vete, råg och korn. Inte var de kortstråiga, nakna eller ens obesprutade. Sov jag under några lektioner?
Jag törs inte ge mig in på detaljer utan nöjer mig med att konstatera att det är inget latmansgöra att vara mjölnare och det gäller att ha rent mjöl i påsen.
En mycket trevlig, vacker, varm och intressant kväll avslutade hembygdsföreningens sommarutflykter för 2014.