Sommarprogram

Textstorlek:

Som en del i SPF Flensbygdens program för sommaren hade vi Öppet Hus i föreningslokalen 24 juli. Birgit Löfstedt berättade om sina tjugo år som chef för verksamheten på Arbetsgivareföreningens kursgård Yxtaholms slott. Här utbildades topparna inom svensk industri i Ledarskap. Bland publiken, som fyllde lokalen, fanns också några av Birgits medarbetare från den tiden som kunde ge oss exempel på många dråpliga situationer bakom kulisserna. Vi avslutade med kaffe och flera sorters tårtor och pajer, som servicepersonalen hade bakat.
Dagen därpå var det dags för den traditionella resan ut i det blå. Britt-Marie hade som vanligt lurat ut oss på slingriga vägar. Alla gissningar om målet var det fel. Första stoppet var farmen Vikbolands Struts. Här bjöds vi på marinerad grillad strutsfilé och glass gjord på strutsägg.

Vi fick tillfälle att göra inköp i farmens gårdsbutik och många hade filé och stek i bagaget, när vi for vidare. Innan dess hade vi fått reda på att farmen hade ett 100-tal strutsar, som kunde springa sjuttio kilometer i timmen, bli tre meter höga, väga 200 kg och brukar inte stoppa huvudet i sanden. Kaffestunden blev på Stegeborgsgården, som ligger vackert belägen vid Slätbakens norra strand, byggd på historisk mark, som under Gustav Vasas tid fungerade som köksträdgård som försåg kungligheterna på Stegeborgs slott med vatten och mat.