Släktforskarna utflykt till Julita

Textstorlek:

KFV Släktforskarförening och Katrineholms Hembygdsförening arrangerade på Mors Dag en utflykt till Julita Gård. Under en soligvandring fick deltagarna, genom den eminenta guiden Lena Petersons försorg, kunskap om godsets historia från 1100-talets Saba kloster via tegelbruk, järnhantering och kanongjuteri fram till våra dagar.

I stora huset möter vi porträtten av adliga ägare under 200 år. 1877 köpte tobaksfabrikören Johan Bäckström godset av Beata Palbitzkis arvingar.Tobaksodlingarna utökades och ett nytt mejeri uppfördes. När Arthur Bäckström – löjtnanten på Julita – ärver godset 1902 är det ett rationellt drivet jordbruk. 1906 tar han avsked från Södermanlands regemente och börjar, förmodligen påverkad av sin mor Lily Bäckström, att bygga upp ett alldeles eget Skansen genom att samla byggnader från trakten på en udde i Öljaren. Han uppförde bl. a stall – och vagnsflyglar, gårdssmedjan blev museum och i parken uppfördes ett lusthus som var en kopia efter Gunilla Bielkes lusthus på Skansen.

Från 20-talet levde han året runt på Julita. 1941 slutar han sina dagar och begravs bredvid museet på samma plats som han tidigare låtit begrava sina älskade hundar. Nordiska museet ärvde godset med mark och över 300 hus – miljöer som är äkta och kvar på ursprunglig plats. Idag har vi tillgång till en autentisk godsmiljö med månghundraårig historia kopplat till genbanker för såväl jordbruks- som trädgårdsväxter.Sommartid kan vi också se en del av våra utrotningshotade husdjursraser.

Förutom midsommarfirande och julmarknad arrangeras bl. a. pionens, rosens och biets dag samt äppeldagarna i september.

Anne-Marie Lindblad