Rundvandring vid Fall

Textstorlek:

Omkring 80 personer deltog i Björkviks hembygdsförbunds kvällsvandring 25 juni under mycket sakkunnig ledning av Bo Sjöberg.

Först besöktes resterna av torpet Sandgölet, byggt 1871 av Carl Petter Persson. Stuga, tvättstuga, ladugård och loge revs den kalla krigsvintern 1940 för att bli bränsle. Ett antal fruktträd, rester av jordkällare och grundstenar finns kvar och på våren blommar fortfarande påskliljor.

Nästa uppehåll var Granstorp, som 1782 var bebott av Anders Andersson och hans familj. Torpet revs 1910 och här har naturen tagit tillbaka det mesta, men tegel, grundstenar och bärbuskar finns bland alla spår av vildsvin.

Sedan besöktes resterna av Falls såg vid sjön Viggaren. Bo berättade att ångsågen startades på 1800-talet, när Stavsjö bruk var ägare och brann 1916 och 1918. Ångmaskiner utgjorde en stor brandfara och försäkringsbolagen ville därför ogärna försäkra ångsågar. Mycket av virket gick via järnvägen i Strångsjö till England. Efter nunnefjärilens härjningar såldes Falls gård med sågen 1925 till byggmästare Jörgensén, och 1930 köpte bröderna Martin och Mauritz Larsson allt. Nu skedde stora förändringar för att förädla virket och transport med egna bilar. Sågen elektrifierades men 1941 brann hela sågen ner, troligen efter en gnista från en gengasbil. Den byggdes upp och som mest arbetade ett 40-tal personer vid sågen.

Bröderna Larsson var också entreprenörer och byggmästare med kontor i Katrineholm. Man byggde egna hyreshus i Katrineholm men också Merkurhuset, Läroverket och tingshuset samt många Konsumbutiker på landsbygden i Sörmland.1952 omkom Mauritz i en trafikolycka 47 år gammal och några år senare avled brodern Martin. Det gjorde att sågverksamheten kom att upphöra och det sista som sågades var sjunktimmer, som användes för att bygga Filadelfia i Björkvik 1962. Därefter revs allt, men minnen och bilder finns kvar. Hela sommaren hänger på torget i Katrineholm en fotoutställning från Sörmlands museum, där en bild visar glada sågverksarbetare från Fall på 1930-talet.

Kvällen avslutades i trädgården hemma hos Majvor och Bo Sjöberg vid Falls soldattorp, där man vid kaffet berättade minnen, träffade vänner, avlägsna släktingar och skolkamrater.