Roland Skoglund höll föredrag om Båtsmän

Textstorlek:

Onsdagen den 21 november hade KFV släktforskarförening en föreläsning om båtsmän med Roland Skoglund – en välkänd profil på området. Ett 30-tal åhörare fick en intensiv kväll med en engagerad föreläsare som nästan missade tåget. Under kvällen avhandlades svensk historia som var kopplad till båtsmän; 1600-talets Snapphanar, Karl XII, Hattarna och Gustaf den III:s misslyckade krig mot Ryssland samt Anjalaförbundet. En båtsman är en soldat till sjöss såväl i krig som fred.

I fredstid fanns de på handelsbåtarna som skydd mot pirater. Såväl Göta Kanal, Karlsborgs fästning och Sveaborgs fästning hade båtsmän som arbetskraft. St. Petersburg började byggas med svenska straffångar. Genom tvångsförflyttningar fick de bidra till skeppsbyggen. De förde ett kringflackande liv med sina familjer. Rymningar var frekventa och straffades fram till 1800-talet med hängning. Tjänsten var ändå attraktiv då torp och en ganska hög ingångsumma erbjöds – något som kompanichefen ofta halverade samtidigt som han gav båtsmannen sitt namn.

Publiken fick se kartor från Sveriges storhetstid, kontrakt, mantalslängder, roteringslängder, flottans rullor och landshövdingebrev (förlustlistor). De sistnämnda gav god information om döda, men var också ett underlag för nyrekrytering, vilket vilade på landshövdingen. Efter en fantastisk kväll, där frågestunden fick tas under kaffepausen, hade vi fått många goda tips om var man skulle leta efter en båtsman i sina anor – men också insikten om att det inte skulle bli lätt.
KFV-Släktforskarföreningen / Anne-Marie Lindblad