Ridlägret är sommarens höjdpunkt

Jennifer Magnusson Foto: Nina Lindh
Textstorlek:

Strax utanför Mellösa på vägen mot Harpsund ligger Lindsbergs ridskola. Här har Berit Källung drivit ridskola i 16 år och varje sommar arrangerar hon även ridläger. Under veckan som eleverna bor på gården är det ridning och teori på schemat men det blir även tid för bad och spökkvällar.

Grusvägen leder fram till en liten röd lada med blå knutar och på väggarna hänger färggranna blommor i stora blomlådor. På stallbacken är det full aktivitet. Hästar leds fram och tillbaka och på ridbanan håller Berit Källung som äger Lindsberg dagens första lektion.

Medan eleverna rider varv på varv ställer Berit frågor om gårdagens övningar och ger även instruktioner till varje elev. Under ridlektionerna tränas allt från hoppning till dressyr och även Gymkhana som är lekövningar tillsammans med hästen och populärt bland eleverna.

Berit har valt ut en egen häst till varje elev som de ska sköta och ha som sin under veckan.
–Vi har fem ridläger varje sommar. Ungdomarna bor på Hagängens idrottsplats en bit härifrån men vi har all undervisning här på Lindsberg, säger Berit Källung.

Många rider på ridskolan under året och har även varit på ridläger tidigare. Jennifer Magnusson har varit på flera ridläger och tycker att det är det bästa som finns.

–Jag gillar att ta hand om hästarna, rida och träffa alla kompisar. Och så gör vi så mycket roligt. Är det varmt åker vi höskrinda till badet och tar lång lunch på stranden och i kväll ska vi ha spöknatt, säger Jennifer.
En del av dagen ägnas också åt undervisning i teori. Då får eleverna lära sig om hästens sjukdomar, hur stallet ska skötas och hur man på bästa sätt tar hand om allt som finns i sadelkammaren.

–Vi antecknar under teorilektionerna och sedan brukar vi göra kollage om allt som vi lärt oss, säger Jennifer.
Berit Källung har även vuxna elever på ridskolan men tycker det är något särskilt att arbeta med de yngre.
–Det ger så mycket att arbeta med barn och ungdomar, de är så spontana och öppna, säger Berit Källung.