Resa till Bredsjö och Grythyttan

Mitt Sörmland - Med raska steg mot Måltidens Hus och en väntande lunchMed raska steg mot Måltidens Hus och en väntande lunch. Foto: Yvonne H
Textstorlek:

37 personer från SPF Kafjärden har varit på dagsresa i Bergslagen.

Första stopp gjordes vid Bredsjö mjölkfår. Här smakade det bra med förmiddagskaffe och ostsmörgås. Vi guidades sedan runt på gården och besökte fåren och det lilla mejeriet där tillverkningen startade 1987. Osten, som är en blåmögelost, tillförs rocquefordbakterier och lagras 12-15 månader. Många passade på att handla i ostbutiken innan vi tackade för oss och for vidare mot Grythyttan som var nästa mål för dagen.

Vi samlades i kyrkan där vi fick utförlig information om både kyrkan och Grythyttans historia från 1600-talet fram till idag. Mellan 1641 och 1682 hade Grythyttan stadsrättigheter och det bedrevs en blomstrande handel. På 1800-talet började den klassiska grythyttemöbeln att tillverkas. Den svarta grythytteskiffern är också kännemärke för bygden.

På 1970-talet var byggnaderna runt torget i så dåligt skick att de hotades av rivning, men tack vare en entusiastisk ordförande i hembygdsföreningen och en ung man vid namn Carl-Jan Granqvist så räddades byggnaderna och Grythyttan blev åter ett känt namn på kartan.

Vi promenerade sedan till Måltidens Hus där lunch väntade. Efter maten fick vi trevlig guidning om huset och dess historia som även det kom till Grythyttan genom den driftiga Carl-Jan. Besök gjordes i biblioteket med det Wretmanska kokboksmuséet samt den gastronomiska teatern. Hela huset symboliserar det svenska från utomhusmiljöns inlandsis, sjöar och skog, matsalen med de röda sofforna i centrum som elden i masugnen till de röda redskapen i köket som symboliserar gnistorna från elden.

Idag finns här Grythytte Akademi med hotell och restaurangutbildning på universitetsnivå.

Vi lämnade Grythyttan för färd hemåt och stannade vid Högsjön utanför Arboga för att dricka ”busskaffe” och vid 18-tiden var vi tillbaka vid Kjulakiosken efter en mycket intressant dag.

Vädret? Ja, det småregnade på förmiddagen men hemresan bjöd på solsken.