Resa i det blå

Textstorlek:

Lördagen den 6 september äntrade 50 personer en buss i Valla och Sköldinge som skulle föra oss till okända utflyktsmål. Resenärerna fick gissa på resmålet och lapparna samlades in när vi passerade Bettna. I strålande sol fortsatte vi resan söderut och kom så småningom till första delmålet, vilket var Långmaren. Det är en välbevarad liten arrendegård som i dag är museigård. Tre generationer Karlsson var verksamma där. Den siste arrendatorn hette Ivar och han var en av de sista lantbrukarna i Sverige som enbart använde oxar som dragkraft. Han avvecklade jordbruket 1967. Hans två oxar köptes av SF och användes vid inspelningen av Utvandrarna. En traktor med förare och vagn försedd med långbänkar, hämtade vid parkeringsplatsen och körde de som ville ner till gården. Många upplevde barndomsminnen och njöt av färden. Kaffe serverades i denna underbara miljö med gamla hus, beteshagar, prydnadsväxter och ängsmarker. Som extra bonus fick vi se att i ett av uthusen fanns den blå Vallaharpan nr 2. Vi fick berättat för oss om gårdens historia och människor.
Tillbaka vid bussen meddelades att nästa stopp skulle vara vid Nynäs slott. Ingen hade gissat att första målet var Långmaren men fem personer hade gissat på Nynäs och genom lottdragning utsågs Olle Eriksson från Valla till vinnare. Vi blev guidade i slottet under en timmes tid. Från slutet av 1300-talet var Nynäs länge en typisk sörmländsk herrgård med högadliga ägare, tjänstefolk, arrendebönder, torpare och statare. I de delar av slottet där män vistades och sov var det vacker stuckatur i taket. De kvinnliga boende och besökande på slottet fick titta på släta tak. I stora salen finns den magnifika Hildebrandska guldbröllopstavlan, i linneskåpen ligger välvårdade textilier och veckade örngottsband, i köket står kopparkittlarna, finporslinet och de flesta nyttoföremål som funnits på gården genom åren. Huvudbyggnaden var i familjen Gripenstedts ägo och användes som sommarbostad fram till och med 1984. Sedan slutet av 1960-talet är Nynäs gods ett naturreservat som ägs av Landstinget Sörmland.
Efter guidningen intogs lunch i orangeriet och därefter var det fritt att ströva i parken, titta på utställningen Träsmak, trädgårdsbutiken, glashyttan, vandrarhemmet och barnens lagård med temat Älskas…ätas.
Hemfärden började och busschauffören visade prov på en fantastisk berättarförmåga. Vi åkte vi Utflyktsvägen mot Nyköping och Kiladalen. Hon berättade om gårdar, kyrkor och människor. En mycket lyckad dag var till ända.