Remmalag

Textstorlek:

Det blev fullt på de båda hästdragna ekipagen, när hembygdsföreningen och Lena och Göran Olsson från Bia ordnade remmalag. Vädret var fint, stämningen god när hästkrafterna sattes i rörelse mot Nederhulla by. Färden gick sedan via Lucktorp, Skogen och vidare genom Grövsbols by. Från Betania följde vi den gamla sockengränsen med ett hjul i Vingåkers socken och det andra i Österåker när resan rundade Fridsta till matuppehållet strax intill. Efter mat och lite dragspelsmusik fortsatte så turen mot Täppelund, Hullagård och tillbaka till startplatsen, Österåkers kyrka. Allt det praktiska med hästar och fina sittvagnar och inte minst den fina maten hade Bia-Lena och Göran ordnat. Arne Westberg från hembygdsföreningen hade för säkerhets skull en lapp med sig med namn på alla de hus som passerades. Det kunde ju bli frågor men annars berättades mest historier om platser och personer som bott på de olika ställena.

Vi passerade ju till exempel Lasstorp där Sveriges skickligaste leksakstillverkare, Lars Nilsson, bodde fram till sin död 1942 och gjort ångmaskiner och annat som till och med levererades till kungahuset. Strax intill bodde Enby-Eriksson där man efter hans död 1951 hitta omkring 120.000 kronor i två hoplödda plåtaskar. Vid Grövsbol bodde ”greven” Per Nilsson som det går många historier om och ”Pelle-Hen”, Per Persson som tillverkade 626 spinnrockar i slutet av 1800-talet.

När vi åt den förträffliga lunchen på fagermoskogen kunde vi tänka på Gryt-Lasse som levde sitt enkla men långa liv i ett torp strax intill. Katten på kattstenen kunde vi nästan klappa så nära körde vi och varggropen pekade vi bara på. Ja, på en sån här tur finns det egentligen hur mycket som helst att berätta om.

Österåkers första spa, till exempel, kan man väl kalla Katarina källa som erbjöd välgörande bad från tidigt? 1800-tal till 1916. Barnmorskebostället Bäckstugan, Hagby skola, fotbollsplanen och Hullagård som var gästgiveri och skjutsstation från 1500-talet till 1909. På bilden pekar Arne Westberg ut färdriktningen. Vagnarna står precis på sockengränsen med Betania i bakgrunden. Hela rundturen tog fem timmar och det var ju precis vad vi utlovat i annonsen.