Österåkers hembygdsförenings årsskrift 2014.

Textstorlek:

Varje år till 1.a advent och julmarknaden kommer Österåker hembygdsförenings nya årsskrift. Så har skett sedan 1982 vilket innebär att det här är den 33:e upplagan. I samband med detta kan också sägas att det finns exempel kvar i arkivet av alla äldre årsskrifter som alltså kan köpas.

Årsskrift 2014 innehåller som vanligt många varierande artiklar. En av dem handlar om slöjdskolan som startade på Forsby runt 1850 och där Österåker var tidigt igång vad gäller slöjdskolor. Det var kapten Fredrik A. Sterky på Forsby gård och skolläraren Oscar Högström som var initiativtagare. Vidare innehåller årsskriften en berättelse med barndomsminnen från Ättersta och en annan berättelse om krigsåren på 1940-talet. En artikel handlar om rödsoten som tog 44 liv i Österåker 1838. Om tre amerikabrev och ett gripande människoöde handlar en berättelse. Dessutom finns en roligt dikt från kyrkliga ungdomskretsen 1944 där många gamla österåkersbor passerar revy. Så finns en finstämd liten drömmande berättelse om en liten blå skjorta. Aktuella saker finns också, som det internationella barnens pris där skolbarnen i Österåker var med och röstade, Österåkers kulturpris 2014, nya informationsskylten vid Askö gruva och auktionen i Torp som också tar upp lite om gården Nissas historik.
Verksamhetsberättelse och statistik med födda och döda och några österåkersbilder avslutar skriften.
Som ni märker är årsskriften fullspäckad med intressanta och spännande artiklar och är därmed en perfekt julklapp till sig själv och andra.

Arne Westberg