Öppet hus vid hembygdsgården, Österåker

Mitt Sörmland - Margareta och Rolf Andersson och Ingrid SöderbergMargareta och Rolf Andersson och Ingrid Söderberg tittar på ett Österåkersfoto.
Textstorlek:

Det verkar som hembygdsföreningens Öppet hus varje år har mer och mer blivit något av en återvändardag av släktingar till ”gamla Österåkersbor” eftersom många besökare kommer från andra orter. Det är mycket glädjande och alla har de sett på vår hemsida om ”gårdar och torp”, som får mycket beröm. Många nyinflyttade är intresserade av gårdens eller husets historia och då är hembygdsföreningen rätt plats att fråga. Men som tur är kommer också gamla ortsbor och det är just den kontakten som många söker. Man kan tala om gamla gårdar och personer, minnen alltså. Många besökare har med sig foton som överlämnas till hembygdsföreningens arkiv där vi kan få utrett vilka som bilden föreställer.

Till borden där gamla Österåkersfoton ligger är det en strid ström av besökare. Där har många sett sina gamla släktingar på foton, som de kanske inte ens visste fanns. Man kan beställa kopior, som numera sköts på digital väg. De långväga besökarna passar naturligtvis på att återse de gamla torpen eller gårdarna i Österåker från vilka deras släktingar en gång i tiden flyttade. Då kan vi hjälpa till med vägbeskrivningar.

Hembygdsföreningens försäljningsbord med tavlor, vykort och årsskrifter, bland annat, besöks också gärna liksom naturligtvis kaffebordet med bullar och kakor.