Öppet hus i Österåkers hembygdsförening

De som bär så vackra hembygdsdräkter är från vänster: Maria Ingras, Inga-Britt Pettersson, Kierstin Enström, Ingrid Söderberg, Göran Enström, Solveig och Lars Karlsson. Foto Ärrpe
Textstorlek:

Efter en årslång väntan på att hembygdsgården skulle återöppna efter renoveringen, var det så äntligen dags på lördagen. Dessutom kanske årets vackraste och varmaste dag. Klockan 11 hälsade ordföranden välkommen och efter ett kort tal överlämnades ordet till förre ordföranden Sture Pettersson som hade det ärofyllda uppdraget att åter öppna dörrarna. På planen framför hembygdsgården var säkert bortåt hundra personer samlade. Många hade rest långväga ifrån, men alla hade på ett eller annat sätt anknytning till Österåker. Museiföremålen hade fått en ny placering och alla tyckte att hembygdsgårdens nya utseende var mycket fin.
Dagens program innehöll två fina föredrag. Först berättade Ingrid Söderberg om ”Bröllop i Österåker fordomsdags”. Att vi alla Österåkersbor har en fin kulturskatt att bevara, vet och kunde Ingrid berätta om. Nästa föredragshållare var Rune ”Ärrpe” Pettersson som berättade om sina ”Minnen från 55 journalist år”. Dottern Monika medverkade med lämplig musik och sång. Ärrpes rötter är från Österåker och han har mängder av berättelser om människor han mött under åren. Hur det än är blir man kaffesugen. Då fanns kaffe och bakelse, som dagen till ära var gratis. Det var en ju en stor dag i Österåkers hembygdsförenings historia. Korv såldes och lotter med fina priser stod på spel. Av de hälsningar och välgångsönskningar hembygdsföreningen fick, kan vi känna oss väldigt nöjda över den fina återöppningsdagen.
På söndagen återgick öppet hus till mera vanliga former. Hembygdsföreningens stora bildskatt visades, där finns över tre tusen bilder. De äldsta bilderna är från slutet av 1800-talet. Några passade på att kolla släktförhållandena vid släktforskarbordet. Det var en jämn ström av besökare under dagen och många ville se den ”nya” hembygdsgården. Kökspersonalen hade fullt upp även på söndagen med kaffe och korv och på bordet intill såldes lotter.