Öppet Hus i Klockarbol, Stigtomta

Mitt Sörmland - Målning efter ett foto från Carl-Axel LundbergMålning efter ett foto från Carl-Axel Lundberg. På tavlan ser vi en oxfora med några skolpojkar som hämtat björkar till examen. Skolan före denna var Jenningska skolan och den byggnaden finns fortfarande kvar vid Täckhammars bro.
Textstorlek:

Lördagen den 3 november hade hembygdsföreningen som vanligt öppet hus mellan klockan 10 och 16 i socknens gamla fattigstugor vid kyrkan. Behållningen från kaffeförsäljningen gick till Världens-Barn-insamlingen. I år blev det mycket glädjande hela 1000 kronor. Många, både från Stigtomta och från andra orter, passade på att komma in hos oss när de kom till kyrkogården eller till kyrkans minnesgudstjänst.

Erik Lindblom, en av våra konstnärer från Stigtomta (ja vi har många), visade sina akvareller av skolorna genom tiderna. I de fyra socknarna Bärbo, Halla, Nykyrka och Stigtomta har det totalt varit minst 16 skolbyggnader. Tavlorna var underbara färgklickar att vila ögonen på i höstmörkret. Bland annat denna skola vid Täckhammar.

1888 donerade dåvarande ägaren till Täckhammar, David Böklin, en ny skolbyggnad, Täckhammars skola. Den byggnaden är nu riven. Undervisning pågick här 1888 – omkring 1950.

Ett upprop till läsarna av Sörmlandsbygden kan vara på plats;
Har du något kort på Hormesta skola eller kan du med minnets hjälp beskriva byggnaden? Vi saknar det. Hör i så fall av dig till undertecknad på tel 0155-269151.

Våra arkiv med handlingar och föremål besågs också. Intresserade kunde se ett bildspel på foton från Stigtomta ända från 1800-talets slut och till 1980-talet. Bildspelet innehåller 200 bilder av Elof Andréns diabildssamling. ”Flygfilmen” från 1953 vid Stigtomta nedlagda flygfält väckte intresse. Vi spelade lite på en gammal vevgrammofon också, det finns inte så många sådana ”kvar i livet”. Per-Åke Norberg kom med sin stora samling vykort från Stigtomta. Vi fick scanna av 21 stycken som vi inte hade tidigare, många minnesvärda vyer.

Vi tackar alla som hjälpt till och hoppas att nästa sammankomst blir lika populär. Det är höstmötet den 18 november då vi får besök av sportreportern och imitatören Mats Strandberg.

 

Stigtomtaortens hembygdsförening genom