Öppet Hus i Klockarbol, Stigtomta

Mitt Sörmland - Stigtomta kyrkskola 1924, Anna BergStigtomta kyrkskola 1924, Anna Berg
Textstorlek:

Lördagen den 2 november, All helgons dag, hade Stigtomtaortens hembygdsförening som vanligt Öppet Hus mellan 10.00 och 16.00 i socknens gamla fattigstugor vid kyrkan. Behållningen från kaffeförsäljningen, 830 kronor, gick till insamlingen för Världens Barn. I år var tillströmningen av besökare stor och de flesta var också vid kyrkogården för att smycka gravarna och tända ljus och minnas dem som gått bort.

I det gamla köket hade Barbro Stålheim från Släktforskarförbundet riggat upp datorn för att visa databasen Gravstensinventering av Stigtomta kyrkogård. Hon visade också flera andra databaser, vilka man kan ha nytta av i släktforskningen. Många intresserade samlades på den gamla kökssoffan och fick bra svar på sina frågor.
Vi hade plockat fram foton och pärmar med dokumentation om våra fyra socknar, Bärbo, Halla, Nykyrka och Stigtomta. Nytt för i år är en samling av Britta Falkeborns tidningsartiklar. Hon skrev under många år i Sörmlands Nyheter under signaturen RAKEL. Hennes kåserier och små berättelser om livet i Stigtomta hjälper oss att minnas framförallt 60-talet. Vi fick också in en del material och bilder från flera olika givare. Tack till er alla!

Våra hembygdsböcker fanns också till försäljning. I år har två nya böcker av våra medlemmar sett dagens ljus. Det är en bok som Åke Pettersson gjort med bilder och dokumentation om hus, gårdar och människor i Bärbo. I den bjuds vi på en resa från Fiskarstugan, som låg vid Nyköpings S:t Nikolais gräns mot Bärbo vid Skavstafältet, och genom alla småvägar i socknen med avslut vid skogsarbetarstället Stortorp på Tista ägor. Då har vi passerat både torp och slott.

Så har vi boken om Harhålet, en gedigen bok om en vacker trakt i Halla. Badplatsen där känner vi väl alla till, men Claes Carneck har skrivit om allt från forntid till nutid om gårdarna. Mycket läsvärd och intressant då vi får en inblick i livet på landet förr. De gamla sockenstämmoprotokollen har mycket att berätta.

Här följer en bild ur vårt arkiv. Det är Anna Bergs skolklass 1924 vid Stigtomta. Kyrkskolan brann ner 1931 och nu finns bara en del av källargrunden kvar i backen vid kyrkan.