Nya svenskar – nya idéer

Lisa Johansson, Bettan Lundblad, Mathias Jävergren och Anne Hofstedt. Foto: Nils-Erik Jacobsson
Textstorlek:
Nyanlända är bra på att starta företag. Det finns många lediga jobb i Sörmland. Dessa fakta presenterades vid ett öppet möte, som Centerpartiets integrationsgrupp i Flens kommun arrangerade, vid Grinda Gårdsglass i Malmköping.
Anne Hofstedt från NyföretagarCentrum Västra Sörmland informerade om Starta Eget kurser, speciellt anpassade för nyanlända. Kurserna är en veckas heltidsstudier. Anne visade med statistik att nyanlända är bra på att starta företag, som genererar arbete åt sig själva och anställda. Anne berättade också att många nyanlända satsar på verksamhet, som vi svenskar inte tänkt på att utveckla. Nya idéer gör att nya skattekronor rullar in.
Mathias Jävergren och Lisa Johansson från Arbetsförmedlingen i Flen berättade att chansen att få jobb är större nu än tidigare. Inom vissa branscher är man nästan garanterad en anställning – om man är villig att utbilda sig. Arbetsförmedlingen ordnar kurser i en del av dessa så kallade bristyrken. Intresset för bristyrkesutbildningarna är förbluffande svalt. Ganska ofta får Arbetsförmedlingen genomföra kurser, som inte har sökande till alla platser.
Vi som deltog i mötet var imponerade av dessa eldsjälar vid Arbetsförmedlingen och NyföretagarCentrum. De visste vad de ville och de gjorde verkstad av sina idéer.
Inger Sköld