Melodikryss och mumsig frukost

Textstorlek:

– Åh, prinskorv och stekt potatis, vad gott, säger Tomas Fahlman när han och hans fru Eva kommer innan för dörrarna och får syn på den uppdukade frukosten.
Nu är det tredje säsongen som Vadsbro Blacksta Föreningsgård bjuder in för att lösa melodikrysset och äta frukost.
– Jag kommer hit för att jag gillar mat, musik och folk, berättar Anders Jonsson. Varken jag eller min fru Maria vill missa någonting så trevligt.
Det luktar nybakat. Det är Anders Gustavsson som har bakat brödet på plats samma morgon.
– Nu startar vi, säger han och trycker igång radion, som skorrar ovanligt illa.
– Är det verkligen rätt kanal, undrar Anita Jansson som tycker att frukosten är jättegod.
Plötsligt tystnar alla och lyssnar intensivt på frågan; i ruta nummer 4 passar titeln på en folklig tv-serie.
– ”Skärgårdsdoktorn”, hörs det från ett av borden.
Pass på, nu är det dags för en trippelfråga.
– Hur enkelt som helst, säger Ingrid Åberg. Jan Malmsjö hinner knappt ta ton så har alla skrivit in rätt svar i rutorna.
Nästa fråga illustreras av Evert Taube men vilket flicknamn är det som gäller? Maria Jonsson börjar nynna en melodi. Lotta? Nej, det går inte. Det ska vara Fia!
– Nu måste jag ha mer kaffe, säger Anita Jansson och norpar den sista skivan mjuk pepparkaka.
Några kanske tänker att det bara är pensionärer som löser melodikrysset på lördagmornar. Det är fel. Nästan varje gång kommer hela familjer med både barn och barnbarn till föreningsgården.
– Många förstår inte hur stort melodikrysset är, säger Joakim Väppling som kommit med sin dotter Elin. Det är en viktig gemenskapshetsgrej för hela familjen. Var det tredje eller fjärde ordet som skulle in i krysset?
– Jag hörde inte frågan för vi pratar så mycket, ropar Anita Jansson över rummet.
– Du behöver inte höra för svaret är ”åra”, ropar Ingrid Åberg tillbaka.
– Vi som sköter föreningsgården tycker att det är viktigt att göra olika typer av arrangemang. Ungefär tre gånger per termin brukar äta frukost och lösa melodikrysset. Vi vänder oss framför allt till dem som bor i bygden men alla är välkomna. Och vi håller hårt på att brödet ska vara hembakat, liksom kakan till kaffet. Dessutom serveras både kokt ägg och någon varm mat. I storstäderna brukar det kallas brunch. Här kallar vi det gofrukost, säger Anders Gustavsson och gör sig beredd att ta hand om frukostdisken.

 

Inskickat av