Malmköpings julmarknader startade med en rymdfärd

Textstorlek:

Så har då Malmköpings julmarknadsdagar börjat.

I det tilltagande vintermörkret fylldes Lilla Malma kyrka på lördagens eftermiddag till bredden när folk kom för att lyssna till adventsmusik med Malmakören, Dunkerskören och Saraband.

Lite senare blev torget samlingspunkt. I väntan på granens tändning underhöll Malmköpings sångargille med julsånger. Därefter ljöd en trumpetfanfar och till stora applåder tändes för andra året den speciella Malmköpingsgranen som tillkommit genom gemensamt insamlade medel.

Så förflyttade sig alla med spänning mot Malmahed och platsen där eldskulpturen ”Heaven and Earth” hade byggts av Gunnar Carl Nilsson och Kaarin Bonde Jensen. Den kunde i mörkret t.ex. föra tanken till en rymdraket som var på väg från jorden ut i det oändliga. När raketen passerade olika himlakroppar hördes vinande och brummande ljud. Ovanlig sång och musik hördes och rymdvarelser som såg raketen passera sjöng, pratade och dansade på ett obegripligt sätt. Till slut kom raketen för nära en stjärna som antändes och strax brann och exploderade även raketen i ett oerhört crescendo av förtätad, tjusig musik förmedlad ut på heden via slagverk och kyrkans orgel med Gustav Andersson vid tangenterna.

Säkert sågs eldkonsten av mer än tusen personer som efteråt vandrade hemåt i lördagskvällen en stor och tjusig upplevelse rikare.