Lyckad bussresa till Hjo

Textstorlek:

Att få en visning av bl a Karlsborgs fästning lockade totalt 39 glada den 21 maj, mest pensionärer. Elisabeth på Forssjö buss rattade oss säkert genom ett fantastiskt vackert Sverige. Träden var inte fullt utslagna, men gula rapsfält och blommande körsbärs-och äppelträd lyste upp bland alla gröna fält och kohagar.
Karlsborgs fästning är ett imponerande exempel på den tidens strategiska tänkande när det gällde rikets försvar. Det 678 m långa slutvärnet fick mig att tänka på kinesiska muren. Att Karlsborg även var tänkt som en reservhuvudstad kom som en nyhet. Det var ju verkligen som en egen stad med sjukhus, kyrka och torghandel. Inom området finns nu civila boenden blandat med försvarets utbildning av bl a insatsstyrkan på K3 och fallskärmsjägarna. Göran Hallberg höll en kort andakt i garnisonskyrkan och alla sjöng glatt med i ”den blomstertid nu kommer”.
Vid lunchen på hotell Bellevue i Hjo serverades vi vanliga dödliga rödspätta, medan Kalle präst trakterades med Vätternröding. Jo, jo, det gäller att ha kontakter.
Sista guidningen var på Stjernsunds slott. Så vackra salonger med imponerande trompe l´oeil-väggmålningar. Tyvärr rådde fotoförbud. I allt det vackra förstod vi dock hur kallt och ensamt livet var för den sista privata ägaren, änkefru Augusta Cassel. Hon måste ha varit en mycket stark kvinna för att under många år ensam kunna styra över detta praktslott med mönsterjordbruk och prisbelönad kreatursavel.
Efter kaffe på slottscaféet startade vi återfärden. Alla var definitivt mycket nöjda med resan. Ett stort tack till arrangörerna Sara-Greta och Per Carlstedt samt pastor emeritus Göran Hallberg för en fantastisk dag.