Lundaskogs Byalag förbereder julen med ljusstöpning

Textstorlek:

En dimmig morgon, samlade ett tiotal lundaskogare, den 20 september, i logen vid Norralund för att stöpa ljus. Under veckan hade förberedelser gjort genom att hämta stearin som sedan smälts i ett smältgryta nedsänkta i vattenbad vid en temperatur av 70°C. Efter smältningen silades massan genom ett finmaskigt nät, så att gamla vekar avlägsnades. Nya vekar tillverkades en kväll under veckan vid köksbordet och tre vekar per pinne monterats på totalt 27 pinnar.
På morgonen värmdes vattnet i smältkaret till ca 70°C och smältgrytan sänktes ner i det 70gradiga vattnet varvid stearinet smälte. I väntan på att stearinet i grytan smälte smakade en kopp kaffe med hembakad äppelkaka med vaniljsås bra.
Sedan startade ljusstöpningen genom att vekarna doppas i det smälta stearinet, ett tunt lager stearin fastnar då på veken som sedan lämnas att svalna, på därför uppsatta reglar mellan två stolsryggar, och nya vekar doppades i smältkaret. De doppade vekarna hängde fritt medan de stelnade, mellan varje doppning i den smälta stearinmassan. Under lördagen handstöptes 81 stearinljus.
Den egna matsäcken smakade bra efter ett antal vandringar till stearindoppet. En skön och trevlig dag. Hoppas den kan göras om nästa år.

Lite historia om ljustillverkning:
År 1837 reser medieprofilen Lars Johan Hierta till London. Någonstans, kanske hos goda vänner, ser han för första gången ljus av stearin. De varken ryker, rinner eller osar. Istället brinner de med hög låga och ger ett behagligt ljus. Väl hemma berättar Lars Johan för kemisten Johan Michaelsen om ”ett förbättrat lysämne”. 1839 tar de stearinet till Sverige och i ett litet trähus på Liljeholmen i Stockholm startas tillverkningen.