Lundaskog firar nationaldag 2015 med Lundaskog runt

Textstorlek:

Ett nationaldagsfirande med Lundaskogsprägel – vi åkte runt på gamla g(l)ömda vägar och fick historien av Anita Eriksson om vilka som bodde var och var flygplanet J 29:an tunnan från F13 kraschade.
Vi var 28 stycken Lundaskogare som träffades vid Dammen för gemensam färd genom bygden.
Anita var vår vägledare under dagen, men det fanns många fler som bidrog med
spännande berättelser längs med vägen. Rickard körde traktor med balvagn som
många av oss fick åka med i. Några cyklade eller körde fyrhjulingar, m.m.
Första stopp var Säter där Anders berättade om gården. Sedan stannade vid hålvägen strax innan Törstalund.
Nästa stop Stenvad strax innan Törstalund. Grund finns kvar av byggnaden daterad 1759. Här vid bron, där kyrkstigen gick fram, har också funnits en lönnkrog i äldre tider. Stenarna till bron över Fadabäcken bröts vid ett stenbrott från berg vid Säters grusgrop. Vattnet som flyter fram under bron är en del av den energi som utvinns vid Fada kraftstation.
Anita visade bilder från Törstalund byggår 1877-1895, och berättade om de sju syskonen Stenberg som var födda på gården.
Öllstalund var nästa stopp. Laggartorp hade sina ungdjur här på sommarbete och Anita i Laggartorp minns att hon var här med sin far Karl-Erik om somrarna. I skogen söder om Öllstalund låg soldattorprt Askkärr 1677 där ”Den tjocke mannen” bodde, barnen gick genom skogen barfota till Lundaskogs skola. Turen gick vidare genom skogarna förbi torpet Österlund anno 1851 och så tittade vi på resterna av flygplanet som störtade i skogen på 50 talet.
Färden gick vidare genom förbi Larsberg, Harsta och Harlund.
Vi stannade till hos Ann och hennes familj som hade dukat upp för oss som byalaget bjöd på. Grillad korv Kaffe och goda bakverk stod på menyn.
Tack Lundaskogsbyalag för initiativet till den här turen och till Ann och Björn för fikat
Det blev en riktigt trevlig dag för oss alla med en god stämning och många skratt.! !

Tack för gästfriheten!! !