Lunda Hembygdsförenings gökotta på Hansjöberget

Textstorlek:

På Kristi Himmelsfärdsdagens morgon samlades medlemmarna från Lunda och Bergshammars hembygdsföreningar vid Centrumparkeringen i Jönåker för gemensam avfärd till Hansjöberget, där den sedvanliga gökottan för året firades.
Ett Luftbevakningstorn, Lf-torn m/56, av stålkonstruktion har varit placerat på ett fundament, tidigare fanns ett Lf-torn av trä här.
Lf-tornen ingick i Sveriges Stridslednings och Luftbevakningssystem, STRIL.
STRIL:s historia går tillbaka till 1923 då man höll den första luftbevakningsövningen.
Från Hansjöberget hade man god utsikt över omgivningarna. Det var här man spanade efter fientliga flygplan för att kunna slå larm när sådana närmade sig. I tornet hade flyglottorna, ”tornsvalorna”, kontakt med stridledningscentralen via ett trådnät
Sveriges första radarstation, som var byggd för fältmässigt bruk, kom i operativ drift 3 augusti 1944, benämnd ERIIIB. Stationen var konstruerad av MARCONI i England, teoretiska räckvidden 160 km..
Lennart Grahn uppvuxen vid Tidaberg berättade om att här har man firat valborgsmässoafton med majbrasa fram till 1960-talet. På berget ska enligt tradition finnas en förankrings ring där vikingar kunnat förtöja sitt skepp, så vitt undertecknad vet har ingen hittat den. Han berättade också om den grotta som finns i berget, och de jättegrytor som genom strömmande vatten fått en eller flera stenar att tillsammans med grus rotera så en fördjupning i berget bildat jättegrytorna på den västra sida av Hansjöberget.
I folktron ansågs det att föra tur med sig att offra en slant som offergåva i jättegryta. I skärgården gav det i regel god fiskelycka om man skänkte ett mynt.
Vi blev också informerade om den fornborg som är uppbyggd på Hansjöbergets.
Några hörde göken långt bort i öster när vi satt i solskenet och drack vårt medhavda kaffe och njöt av utsikten över Kiladalen