Lunda hembygdsförening besökte Jaktmarkerna i Virå

Textstorlek:

Måndagen den 13 april besökte hembygdsföreningen Virå Jaktmarkerna där Caesar Åfors tog emot och berättade om verksamheten.
Wirå bruk fick sitt privilegiebrev för järnframställning 1638 av drottning Kristina. Huvudprodukten som framställdes var stångjärn, förutom tillgången på skog var också tillgången på vatten viktig. Skogen behövdes för att framställa kol som i sin tur användes för att värma upp tackjärn vid förädling till stångjärn. Vattnet användes för att få kraft att driva hamrarna som hade till uppgift att driva bort slaggprodukter från järnet.
Ernst Johansson, farfarsfar till nuvarande ägare, köpte Wirå 1924, Caesar Åfors tog över gården 1986.
2010 byggde Sveriges första inomhusskjutbana för riktiga kulvapen och riktiga skott. I jaktbiografen spelas en filmsekvens upp på tre parallella dukar, infrarött ljus indikerar skotthålet som registreras av känsliga sensorer. Kulan fångas upp av ett kulfång av gummigranulat.
2012 invigdes Jakthandeln och i december samma år ett proffskök med sex köksöar med fokus på matlagning på viltkött från skogens eget skafferi samt närproducerade grönsaker. Samtidigt inleddes en satsning på konferenser.
Tack för en intressant och givande kväll vid Virå