Kul tur i kalkbrottsområdet, Österåker

Textstorlek:

Helgen gick i kulturens tecken det var nämligen kulturarvsdagen på söndagen den 13 september. Men redan på lördagen samlades ett tjugotal intresserade hembygdsvänner på utkiken för att höra mer om Forsby kalkbrott, kalkbrottsvillorna, Forsby hamn och det närliggande torpet Forsbrotorp. Det var Österåkers hembygdsförening som ordnade vandringen där första stopp var utkiken. Arne Westberg och KG Källerfors berättade om historiken kring kalkbrottet som började på allvar 1938 när Skånska Cement köpte markområdet från Forsby. Men redan i ett brev från år 1674 skriver Catharina Wallenstedt på Forsby om kalkstenen. Hon tog med prover till riddarhuset i Stockholm.
Efter fikat vid den fina utkiksplatsen ställdes kosan mot Forsbrotorp där Rolf Ryding, som äger torpet, berättade dess historia. Han berättade också om Forsby hamn som ligger strax intill. På bilden står Rolf Ryding på själva hamnpiren och berättar för intresserade österåkersbor. Storhetstiden för hamnen var för omkring 100 år sedan då där fanns en hamnfogde. Från hamnen var det kanske mest varor, som grönsaker, djur och annat som fraktades och såldes i Stockholm. Men på en bild från 1954 ser man hur krossen till kalkbrottet kom till hamnen, avlastades och kördes vidare på lastbil. Idag minner två stenpirer under vattnet om bryggan som låg där. Där finns de bästa aborrarna berättade grannen på torpet intill.
Hamnens storhetstid är förbi och lika illa är det med linbanan, som gick från Forsby till Köping. Den byggdes 1939-41. De välkända korgarna som fraktat hundratusentals ton kalksten stannade 1997 och nu är de, liksom linorna borttagna. Mer information om kalkbrottet kunde man få på söndagen då föreningen kalklinbanans vänner ordnade visning i själva brottet. Vi hälsade bland annat på ”fången i Forsby kalkbrott”, den enorma grävskopan från 1960 som nu står där orörlig och mer och mer återgår till naturen.

Arne Westberg