Konsthallen i Nyköping öppnad igen med nytt namn

Textstorlek:

F d Konsthallen i Nyköping som stått tom i en rad år sedan Södermanlands Museum lämnat lokalerna har nu fått nytt liv sedan 12 juli då dörrarna öppnades igen för allmänheten.
Kulturarvsalliansen i Nyköping är huvudman för hyresskapet och Nyköpings kommun äger numera huset/tomten som Landstinget hade planer på att sälja till ett fastighetsbolag.
Kulturarvsalliansen tog år 2012 då initiativ till en namnínsamling för att rädda det hela och tillsammans med Nyköpings Hembygdsförening som också agerade i frågan kan nu facit ses: här har nu en början till ett stadsmuseum i Nyköping skapats! Nyköpings kommun köpte fastigheten och förstod vikten med att byggnaden/ tomten skall vara en länk i det kulturella Å-stråket i Nyköping som bjuder innevånare/ besökare på så mycket.
En rad föreningar med fokus på kulturarv visar nu upp sig vad de har och gör och som mycket väl kan vara grunden för ett stadsmuseum.
Tanken är ju att det skall etableras ett nytt Länsmuseum i Nyköping med Södermanlandsmuseum som huvudman. Även om det förhoppningsvis blir det så finns det onekligen potential för ett separat stadsmuseum i Nyköping anser Kulturarvsalliansen i Nyköping och Nyköpings Hembygdsmuseum.
Föreningar m fl som nu visar upp sig i Kulturhuset Slottsvakten som nu huset heter är:
Textilhistoriska gruppen i Nyköping, Nyköpings Hembygdsförening, Magiarkivet, F11-museet, Akternurran, Speeedwaymuseet, Södra Sörmlands Industrihistoriska Förening, Svärta Hembygdsförening, Stigtomta Hembygdsförening, Släktforskarföreningen i Nyköping och Oxelösund, Automobilsällskapet i Nyköping m fl.
Slottsvakten har öppet varje dag mellan 12-16 utom måndagar och utställningarna pågår till slutet av september och sedan får vi se hur framtiden blir för Kulturarvsalliansens hyresskap och vad Nyköpings kommun kan komma fram till. Så passa på att se allt intressant som Slottsvakten bjuder på nu!
Även Gert Fredrikssons prissamling finns att beskåda. En stor unik utställning om Berg&Järn i Sörmland med tonvikt på styckebruken under 16 och 1700-talet som visats tidigare i NK-villan i Nyköping är ett av dragplåstren för Slottsvakten.
Textilhistoriska gruppen i Nyköping ordnar även Textil Skaparverkstad här varannan söndag för barn&vuxna. Något som de ordnat på andra ställen med mycket lyckat resultat. Vidare har Nyköpings Hembygdsförening nu fått en efterlängtad lokal att visa upp sig i. Något de saknat tidigare.