KFV-Släktforskarföreningen hade medlemsmöte

Textstorlek:

Lennart Karman föreläste om datorer och datasäkerhet torsdagen den 19 jan 2017.
Vad är ett nätverk och sammankoppling av datorer, telefoner mm. DNS där varje IP adress översätts från namn till en unikt IP-adress. Switch/Router samordnar IP-adresser, tv och Molnet där man kan lagra foton och viktiga information som man är rädd om, backup mm.
Dark Net skapades i USA och var krypterad data. Vid den tiden det kom kunde ingen spåra dessa. Men även det har ändrat sig.
Lennart Karman gick igenom Virus, Rot kit, Trojaner och Spionprogram så som Ransomware = utpressningsprogram, Adware, Maskar mm.
Infekterade program som placeras i datorerna via pirat-program, musik, USB minnen CD skivor. Han pratade om vad man bör vara uppmärksam på och alltid göra virussökning då man sätter i ett USB-minne och inte använda piratprogram. Spionprogram är svåra att upptäcka.
Ransomware = utpressnings program som ser ut som mejlpost från tex. Posten, bank eller någon enskild firma. Var försiktig, ser brevet konstigt ut eller om texten är på dålig svenska, öppna det inte. Om du klickar på brevet eller någon länk eller bilaga, då aktiveras ett program i din dator eller telefon som du inte kan ta bort själv. Allt du har i din dator blir låst och du krävs på stora summor pengar. Man kan genom att hålla muspekaren över adressen se den rätta avsändaren och adressen eller landet det kommer ifrån
Om olyckan är framme så ta hjälp av ett proffs så inte skadan blir värre än det redan är. Polisanmäl alltid all falsk e-post eller utpressningsmejl som kommer.
Mycket var det som vi fick lära oss. Allt som finns på internet är sårbart. Så tänk efter före och ändvänd sunt förnuft var budskapet. Till denna kväll hade 45 personer kommit och var riktigt nöjda med den informationen de fick ta del av.

Inskickat av
KVF-förening/Inger Andersson