Julfest i Österåker

Mitt Sörmland - Jultomten besöker ÖsteråkerJultomten besöker Österåker.
Textstorlek:

Snön må lysa med sin frånvaro, men tomten kom i alla fall när Österåkers hembygdsförening och församling ordnade julfest för små och stora barn på trettondedag jul. Samlingen började i kyrkan för att sedan fortsätta i gymnastiksalen vid skolan. Hundra personer kom, vilket är rekord.

Mitt på golvet tronade julgranen och runt salen stod de dukade borden. Musikanterna Rolf och Elisabet Ohlsson, Gunnel Pettersson och Henrik Olsson stämde sina instrument och strax tog dansledaren Rolf taktpinnen och de välkända julmelodierna tonade fram. Man fick bilda två ringar runt granen så alla kunde få plats. Danslekarna böljade runt i salen och det var danssugna små ben som virvlade runt. Man dansade runt gummorna från Nora och man skar havre. Ja, jag vet inte allt man hittade på.

Sånt här frestar ju på små ben och aldrig har väl saften och tårtan smakat så bra som det gjorde nu när musikanterna tog en kort paus.

Efter lite lottdragningar var det dags igen med ringlekarna. Även nu var det full fart och just som raketen hade avskjutits tonades ljuset ner och in kom en rödklädd, välkänd figur och hälsade på. Det var naturligtvis tomten. Eftersom alla barnen hade varit jättesnälla öppnade han säcken och började dela ut godispåsar. Några trodde bestämt att tomten hette Lars-Åke Holmgren och egentligen bodde vid Forsby. Efter välförättat uppdrag med många tack och välkommen tillbaka nästa år hastade tomten vidare. Han hade många besök på andra platser kvar att styra med.

Andra som också hade mycket att styra upp var de som fixade julfesten, ni som bakade bullar och tårtor, blandade saft och kokade kaffe och mycket annat.

Tack snälla!