"Jönåkerspannan" besöktes av Lunda hembygdsförening

Mitt Sörmland - Studiebesök vid JönåkerspannanStudiebesök vid Jönåkerspannan.
Textstorlek:

Lunda hembygdsförening besökte ”Jönåkerspannan”, Monier, den 23 april där platschefen Håkan Öqvist berättade om företaget. Företagets ägare är banker i Luxenburg. Monier har 8619 anställda på 40 olika platser i Europa.

Monier i Jönåker har tio kundmottagare anställda för Norden och Baltikum, 22 anställda i produktionen som drivs i tvåskift och sju anställda sköter logistiken. Svenska huvudkontoret ligger i Frösunda, Solna.

Takpannor av betong började tillverkas på 1850-talet och i Sverige 1920-talet. I takpannelinjen levereras 130 pannor per minut och 26 nockpannor per minut. Alla pannor fotograferas för bedömning av kvalitén. En procent kasseras på grund av att inte kvalitén uppnås.

Tillverkningen sker helt automatiskt från sand till färdig panna packad på pall efter prognos och arbetstiden är anpassad till efterfrågan. I lager finns 3,5 millioner takpannor för att säkra leverans och för att ”mogna”. Monier har ett avancerat utvecklingssystem med bland annat vindtunnlar för att testa och utveckla takpannor och nockpannor till bästa kvalité.

Råmateriel för tillverkning per dygn är 300 ton sand och 90 ton cement vilket ger 100000 pannor. Färgpigment importeras från Monier-ägda anläggningar i Tyskland.

David Pettersson startade tillverkningen av Jönåkerspannan vid Korsbäcken. Han etablerade sig i Jönåker 1958 där han drev familjeföretaget till 1992 då det såldes till tyska Braas. 2007 såldes det vidare till franska Lafarge Roofing AB och 2008 till Monier Roofing AB.

Nu vet vi hur en Jönåkerspanna tillverkas i ett sinnrikt automatiskt system. Intressant att vi har en fabrik i framkant på hemmaplan.