Intressant resa från Vingåker till Vikbolandet

Textstorlek:

Österåkers Församlingskårs årliga dagsutflykt genomfördes den 27 maj med Vikbolandet som resmål. Vi var 27 resenärer. Kl 10.00 anlände vi till första resmålet, Häradshammars bygdegård med Zarah Leander-museet. Vi hälsades välkomna av Brigitte Pettersson som tagit som sin livsuppgift att informera och kåsera om sin stora idol som kom att bli en personlig vän. Brigitte arbetade mycket nära Zarah Leander under många år i både Tyskland och Sverige. Det kom att dröja till år 2007 innan Brigitte äntligen kunde öppna detta museum där hon vårdar minnet av Zarah Leander. Två år senare utkom Brigittes bok ”Mina 25 år med Zarah”.
Vi trakterades med kaffe och goda mackor innan Brigitte medryckande berättade om sitt liv med Zarah. Efteråt gick vi runt i museet och fyndade bl a DVD-film, CD och böcker.
Nästa stopp på resan var vid Vikbolands Struts & Kött där vi togs emot av ägaren Niclas Nordqvist. Under den efterföljande rundvandringen bland strutsarna fick vi en intressant inblick i dessa märkliga fåglars liv och leverne. Till vår glada överraskning fick vi sedan se emus, lamadjur och alpackor. Så till höjdpunkten; lunchen som bestod av grillad strutsfillé med potatisgratäng. Mums! Efter kaffet handlade vi med oss både mat och prylar från gårdsbutiken där Anneli Nordqvist hjälpsamt förpackade våra inköp.
I Skällviks kyrka höll pastor emeritus Göran Hallberg en kort andaktstund innan vi åkte vidare till Söderköping för glasspaus på kanalbanken.
Tack Sara-Greta och Per Carlstedt för ett upplevelserikt arrangemang. Tack Elisabeth på Forssjö buss som rattade oss tryggt på alla slingriga vägar. Församlingskårens dagsutflykt hör verkligen till sommarens höjdpunkter.
Text och bild: Maggie Helin