Ingen jul utan en syföreningsauktion

Textstorlek:

Parkeringsplatsen utanför Blacksta kyrka är som vanligt helt fylld när det är dags för den traditionella syföreningsauktionen. Innan för dörrarna på Blacksta skola står syföreningarna och säljer lotter. Skinklotteriet går bra men kaklotteriet där högvinsten är ett gigantiskt fat med sju sorter går ännu bättre. När lotterna är inköpta serveras kaffe och hembakat.
– Saffransbröd såklart, berättar Kristina Frankenberg från Vadsbro Syförening.
Åke Carlsson är auktionsförrättare och har så varit under många år. Han förevisar glatt handstickade sockor, blomsteruppsättningar, lovikavantar, förkläden, matbröd och handmålade porslinstomtar.
– Tänk vilken enorm glädje våra syföreningar sprider med sin auktion, säger han. Fast ibland är det svårt att veta vad det ska vara för utropspris. En blomsteruppsättning med en amaryller bör ju kosta mer än en med julstjärnor men då gäller det att se skillnad på blommorna och det klarar jag inte alltid. Egentligen är det inget problem. Besökarna hjälper gärna till.
– Men borde inte de små sockorna vara billigare än de stora?
Åke jämkar sig snabbt.
– Då blir det utrop 250 för de stora och 200 för de små, säger han och svingar klubban i rasande takt.
De handstöpta ljusen som Vadsbro och Blacksta syföreningar stöpt tillsammans har strykande åtgång. Maria Eby Notini som är präst i församlingen ropar envist på ljusen men blir hela tiden överbjuden.
– Syföreningarna i Vadsbro och Blacksta har funnits i urminnes tider, förklarar Ingrid Åberg. Med åren har vi allt mer börjat jobba tillsammans. Det blir roligare och så slipper vi konkurrera med varandra. Lite hemgjort godis, en saffranskrans och förhoppningsvis ett par raggsockor ska jag bjuda på, berättar hon samtidigt som Åke Carlsson plockar upp auktionsklubban och bjuder ut en Janssons Frestelse i vacker porslinsform.
– Bara formen är värd en femtiolapp. Visst får jag en hundring?
Och vem vann det stora kakfatet? Det gjorde Eva Gustavsson som bor i Bettna.
– Det är så mycket kakor att rullrånen inte får plats på fatet utan ligger i en burk bredvid, säger Eva och bär iväg på sina kakor.
Sannerligen; Vadsbro och Blacksta syföreningar sprider glädje och gemenskap i bygden. Dessutom går vinsten till välgörande ändamål.