Hänt i Stigtomtaortens Hembygdsförening våren 2015

Textstorlek:

Nu har ett halvår gått och vi fick en het sommar till sist.
Tidigare i vår, den 25 april, hade vi en torpgrundsvandring vid Skåra där våra värdar berättade om gårdens historia och vi fick veta om den gamla väderkvarnen som stått på berget vid Bollbacken. Vi gick också till platsen för torpet Fjället samt platsen där den stora flygfyren för postflyget stått.

Årets veterantraktorrally, 9 maj, tuffade som vanligt runt i vår vackra bygd. I år deltog 17 ekipage. Det var 5-årsjubiléum för rallyt. Turen gick genom Bärbo och rast vid Näs.

Den 23 maj var vår förening värd för en kulturarvsrunda i våra fyra socknar. Bussresan anordnades av kulturarvsalliansen i Nyköping. Det var ett glatt gäng som började med fika i vår hembygdsstuga, rundresa i Halla, guidning i Nykyrka kyra, sen mat vid Café Pottan, vidare mot Bärbo och avslutning vid Täckhammar där vi lärde oss en hel del om hur gamla hus där har renoverats.

Den 30 maj hade vi gökotta i Eckersta hage, Halla, och försökte som vanligt höra göken, men det är en gäckande fågel. I år är det 70 år sedan freden och de norska hemliga politilägret här avslutades. Svenska regeringen beslutade 1943 att bygga upp 17 olika läger utmed vår östkust för 20 000 unga norrmän som skulle utbildas till reservpolitier. De skulle återföras till Norge för att bringa ordning och upprätthålla lagar när tyskarna skulle dras bort därifrån. . Här i Eckersta fanns 34 baracker och ca 1000 man. Barackerna användes 1945-46 för kvinnliga koncentrationslägerfångar. Kvinnorna var i mycket dåligt skick men återhämtade sig bra i den trygga omgivningen med åker och skog.
Så firade vi nationaldagen 6 juni med sedvanlig marsch med musik och fana från kyrkan till Stigtomtagården. Traditionsenligt sjöng kyrkans kör och Röda Korset serverade kaffe med nationaldagsbakelse. Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström talade om vårt land och våra traditioner.

Den 14 juni invigde vi tillsammans med kyrkan, den renoverade tiondeboden vid prästgården med en friluftsgudstjänst. Hela våren har vi klarat oss från regn vid våra träffar men vi har frusit mycket. Nu har vi fått några dagars fin värme och då börjar våra cykelturer, två långturer och två kortare kvällsturer.
Den 4 juli var vi endast fyra st som vågade oss ut på långcyklingen, 3 mil runt Hallbosjön i 30 graders värme. Vid Pilgrimsbo lilla fik i Vrena rastade vi och åt våffla med glass och i Halla badade vi, härligt.