Gudstjänst vid Tallsätters skolmuseum i Österåker

Mitt Sörmland - Anneth PetterssonAnneth Pettersson leder på sitt vanliga, livfulla och kunniga sätt det musikaliska inslaget.
Textstorlek:

Solen sken från en klarblå himmel. Det lilla altarbordet och korset stod i centrum och runt omkring hade cirka 50 personer samlats till friluftsgudstjänst vid Tallsätters skolmuseum. Karl-Erik Jansson ledde gudstjänsten med god hjälp av kyrkokören och dess ledare Anneth Pettersson.

Eftersom vi var vid en skola passade inledningspsalmen Din klara sol går åter opp särskilt bra. Och Anneth höll takt och ton med sitt dragspel som vanligt när man är ute i guds fria natur. Vid kaffet bildades små grupper runt de tillfälliga borden som var och en ordnade till. Tallsätters skolmuseum var också som vanligt öppet för var och en som ville se hur en skola såg ut för bortåt hundra år sedan. De som gått i skolan innan den lades ner 1953 kunde dessutom visa i vilken bänk dom satt. På övervåningen bodde lärarinnorna i ett rum och kök. Besökarna häpnar ofta över den låga köksspisen.

Gudstjänsten och museet vid Tallsätter är ett samarrangemang mellan Österåkers hembygdsförening och församling. Både stora och små besökare trivdes denna sköna söndagsförmiddag.