Gudstjänstfirande vid Tallsätter gamla fina skola i Österåker

Mitt Sörmland - Kyrkokören under ledning av dragspelande kantorKyrkokören under ledning av dragspelande kantor. Foto: Arne Westberg
Textstorlek:
Annons:

Platsen för en friluftsgudstjänt är alldeles utmärkt. Den gamla småskolan vid Tallsätter är också ett fint skolmuseum, ja rent ut ett av Södermanlands bästa. Vädret, nu på söndagsförmiddagen, gjorde att en viss överläggning fick ske men det bestämdes att vara utomhus och tur var det. Med nära 50 besökare hade det blivit trångt i skolsalen och regnet höll sig också borta förutom några droppar.

Efter gudstjänsten, som Erik Persson höll i och med kyrkokör och soloartister, kunde alla plocka fram sina medhavda kaffekorgar. Sedan fick de som ville titta lite närmare på skolan. Många som deltog hade egna minnen från skoltiden i Tallsätter. Nu återsåg man de välbevarade skolbänkarna och mycket annat.

Skolan lades ner 1953 när den nya centralskolan i Österåker byggdes. Man mindes också den sista fröken, Maja Olsson, som var den sista lärare som bodde i lärarinnevåningen en trappa upp. Ett rum och kök med en vedspisel som har en otroligt låg arbetshöjd. Det var andra tider då. Hon bodde där mellan 1913 och 1926 då hon gifte sig och flyttade till Tomstu i Ättersta.

Detta är ett samarrangemang mellan Österåkers hembygdsförening som äger skolan och församlingen.

Annons: