Gökotta vid Skogbokvarn i Österåker

Mitt Sörmland - Gökotta vid SkogbokvarnGökotta vid Skogbokvarn.
Textstorlek:

Det blev snudd på folkvandring när gökottan hölls vid Skogbokvarn denna soliga söndagsmorgon. Hela 56 personer kom och fick lyssna på Kalle Präst och inte minst Anneth Petterssons fina dragspelsmusik med både Taube´s Ingrid Dardels Polska och Gökvalsen.

Nu var det nog inte bara det fina vädret som lockade så många utan också möjligheten att efter kaffepausen se kvarnen på nära håll. Portarna öppnades och där inne hade tiden stått still sen Johan Teller malde sin sista mjölsäck 1952.

Det är svårt för en oinvigd att förstå alla turer i malandets ädla konst, men där stod i alla fall maskiner och kvarnar, säckkärror, kvarnstenar och mycket annat precis som om mjölnaren Teller hade gått in i stugan för att äta frukost. I ett särskilt isolerat rum stod tändkulemotorn som Teller fick ta till när vattnet från sjön Låttern sinade. Åtta pilgrimsvandrare började efter kvarntitten sin 15 kilometer långa vandring mot Österåkers kyrka, men många dröjde sig kvar i den välbevarade kvarnen. Man ville liksom inte släppa stämningen som följer en kvarn med 400-åriga anor, och med den brusande ån som bakgrundsmusik.