Gökotta vid kalkbrottutsikten i Österåker

Mitt Sörmland - Gökotta vid kalkbrottutsikten i Österåker
Textstorlek:

Det var en strålande fin söndagsmorgon med ett lätt soldis, som egentligen bara förhöjde stämningen, och så bjuds man också på en mäktig syn av den ljusa kalkstenen i brottet. I fjärran, bort över Öljarens norra strand, ligger Julitalandet. Vid den fina utsiktsplatsen hade omkring tjugo morgontidiga gökottebesökare samlats.

Kalle Präst höll i trådarna som började med psalmen Den blomstertid nu kommer. I betraktelsen berättade han att han är den enda präst i världen som tjänstgjort i tre församlingar där linbanan Forsby – Köping går. Eller kanske gick kan man säga, för nu är nedmonteringen av de välkända korgarna i full gång.

Hembygdsföreningens ordförande berättade lite om Forsbys historia och de tre torpen som är förknippade med kalken. I ett brev från 1674 berättar Catharina Wallenstedt på Forsby om de rika fyndigheter av kalksten, eller marmor som hon skriver, och som finns på Forsby ägor. Nyängen hette torpet som låg där själva hjärtat i brottet nu ligger, och inte för inte hette det Ljusandal mellan 1808 och 1880. Fram till andra världskriget skedde brytningen till Forsbys husbehov, men då såldes marken till Skånska Cement AB och brytningen kom igång på allvar.

Gökottan avslutades med gemensamt morgonfika, men hur var det med göken? Jo, hen var vaken och sjöng med i avslutningspsalmen I denna ljuva sommartid, vilket är en passande sammanfattning av denna ljuva sommarmorgon.