Glindran open och en konsthantverkssafari i Björkvik

Mitt Sörmland - Lisa LidgrenLisa Lidgren med sin ’Lion King’ målad i olja. Foto: Magnus Esko
Textstorlek:

Glindran Open  – en konstutställning som avhölls för fjärde gången i Glindrans skola med verk av konstnärer i alla åldrar från hela Sverige, från Västerbotten i norr till Skåne i söder. Dessutom hade 6 konsthantverkare i Björkvik sina ateljéer öppna för besökare för att få visa upp sina olika konstformer.
Glindran Open-Vernissagen under helgen 6-7 oktober innehöll verk av inte mindre än 42 talangfulla konstnärer i åldrarna 6 år och uppåt. Där var det mesta inom konstformen bildframställning representerat såsom akvarell, gouache, akrylmåleri, tusch, olja, foto, konstväv, naturkonst, keramik och blandtekniker. Av alla utställande konstnärer var nära hälften från Björkvik,  17 stycken.

Det var ett välbesökt evenemang med dryga 50-talet besökare under lördagen och cirka hundratrettio besökare bara under söndagen och många tog också chansen att besöka de olika konsthantverkarnas ateljéer/verkstäder. Vi hade försetts med en karta om hur vår odyssé kunde läggas upp och den följde vi, Magnus Esko och jag. Magnus följde med som fotograf.

Först besökte vi Ebba Tannlund i Glindran vars konstverk är experimentell färgningsteknik på råsiden och så ekologisk det bara är möjligt. Hon tar vara på allt möjligt, i våra ögon kanske gammalt skräp, och omvandlar det till fantastiska skapelser.  Fascinerande var hur en vanlig spik inlindad i siden, nerstoppad i ett rör med kaffe eller te kunde visa upp varierande mönster och färgskalor. Ebba skapar även kläder,  väskor och gör bl a halsband av återvunnet material och dessutom tillverkar hon hudprodukter som t ex tvål och krämer ekologiskt.
Kosan styrdes sedan till Ängby gård där man kan få tag i det mesta eftersom det är både hantverksateljé, garnbutik, hönseri, mataffär och loppmarknad. Sedan Ängby sålt av sina grisar som tidigare varit en utkomstgren införskaffade Monica Wallén ett 20-tal får. Gruppen har växt till en hjord av hundratalet får och i somras inköptes även tre alpackor som skall kunna ge ännu finare ull. Konsthantverket är inställt på skinn- och ullprodukter där tovning blivit Monicas favoritkonst att uttrycka sig i sedan hon började utbilda sig i den tekniken år 2000. Det är allehanda figurer som tomtar, troll och änglar i olika storlekar, mössor, hattar, tofflor  men mest är det vackra tovade tavlor som är hennes uttryckssätt. Monica håller även kurser för de som är intresserade att prova på själva.

Tredje anhalten blev Gunnel Esko Janssons ateljé i Tjärsta. Gunnel som tidigare gjort mycket inom textilkonst och diverse garnarbeten har nu hittat ett nytt uttryckssätt i glas och lera/stengods. Hon har gjort fantastiska skulpturer i lera och bränt i sk raku-teknik, en japansk konstform från början. Beroende på hur länge godset bränns,  vilken lufttillförsel som ges och hur bränningen avslutas i sand eller spån får hon fram en mångfald av mönster och färgsättningar i godset. Hennes hästar är välkända men hennes tuppar blev för mig en aha-upplevelse.

Gunnel arbetar även i glas och beskrev hur glaset envisas med att aldrig bli tjockare än två millimeter och även strävar mot en rund form. Hon skär till sina glasbitar och smälter ihop dem med eller utan formar för att skapa både nyttoföremål och rena konstverk men även smycken såsom halsband och örhängen. Den  senaste tiden har Gunnel ägnat åt skulpturer något som är väldigt krävande tekniskt.

Lövdalens Hantverk blev nästa stopp. Vi besökte Eva Karlsson och fick se skickligt komponerade verk i lappteknik (patchwork)  och quilting. Hon väver och har designat ett eget björkviksmönster. Eva är också en kvalificerad konstnär på sin symaskin. Quiltingen kräver sin teknik men broderade änglar, påsklöv och andra broderier lämnar symaskinen på löpande band. Eva har skapat toalettväskor, börser, handväskor och förkläden med tillhörande grytlappar i egen design.

Häftigast är den shoppingväska som med ett enkelt handgrepp blir till en ryggsäck. I ateljén säljs också makens produkter från biodlingen med säsongsbetonade smaker från vårens lind till höstens ljung.
Till sist åkte vi till Dalen där det finns två hantverkare: Cais Fredriksson  och Sirje Karlsson.
Det blev Cajs som kom först på besökslistan. Vi kom in i hennes lilla ateljé med allehanda konstverk i decoupage – en rolig teknik som också gynnar återvinning. De gamla faten, glasen, flaskorna, brickorna och askarna kan med decoupage  göras om till de mest fantastiska presenter och vackra bruksföremål. Genom att leta upp vackra och tunna omslagspapper eller servetter får man tag i de mönster man vill ha och sedan är det klippa och klistra innan godset decoupage-lackas. Blockljus är andra föremål som kan göras så mycket vackrare medelst decoupage. Cajs berättade om hur kul det är och hur hon utarbetat sin krackeleringsteknik.

Sist i raden av besök hos konsthantverkare blev Sirje Karlsson. Hon hade temat ”Fyra generationer” och visade upp några föremål av barn och barnbarn samt ett par av sina egna fascinerande naturmaterialprodukter. Resten av hennes utställning bestod av faderns, Helmer Avasalu, många – främst i tusch och akvarell – utsökta verk.

Det blev en helt fantastisk dag och tiden bara flög iväg. Vår utflykt avslutades med jättegott kaffe med hembakat brödi Glindrans skola.

Det är väldigt roligt att konstatera att det finns så många duktiga konsthantverkare och så mycket hantverksintresse på en så pass begränsad yta som Björkviks.

Hoppas det blir lika trevligt och välbesökt  vid nästa års Glindran Open!

 

Monica Kopra