Gammaldags mat i Lunda hembygdsförening

Mitt Sörmland - Paltbröd, fläsk och vit såsMedlemmarna i Lunda hembygdsförening äter gammeldags mat.
Textstorlek:

Lördagen den 22 november inbjöds hembygdsföreningens medlemmar till ”Gammeldags mat”, som i år bestod av paltbröd och fläsk med vit sås alternativt löksås.

Ordföranden öppnade kvällen med att berätta om paltbrödets historia. Rätten är ursprungligen från Västergötland. Paltbröd nämns i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Sista meningen i receptet lyder: ” Detta är en god och spissam mat för tjänstefolket.” Den vita såsen, béchamelsåsen, är hämtad från Frankrike som var en stark influens i det svenska köket under 1700-talet.

Det finns recept på paltbröd med vit sås och salt fläsk från 1863 skrivet av Anna-Maria Zetterlund, en svensk kalaskokerska född 1763 i Närke, död 1844 i Norrköping. Hon gav ut receptsamlingen, ”Kok- och Hushålls- bok, grundad på 80-årig öfning och erfarenhet i kokkonsten och hushållningen”. Den kom ut med sin sjätte upplaga 1905.

Till maten serverades svagdricka eller lättöl, som gästerna lät sig väl smaka. Efter maten vidtog sedvanlig lottförsäljning med lottdragning. Därefter serverades kaffe med pepparkaka som avslutning.

Trivseldamerna förärades blommor som tack för sitt goda och engagerade föreningsarbete. Arne Hagfalk framförde gästernas tack till arrangörerna av ”Gammaldags mat”.

God jul & Gott Nytt År önskar Lunda hembygdsförening