Filmafton i Julita

Mitt Sörmland - JulitakörenPer Hernblom deklamerar en inledning till Julitakörens framträdande.
Textstorlek:

Drygt 80 Julitabor hade på torsdagskvällen lockats till Lyan. Kvällen inleddes med att Bo Nellhag visade sin film från hembygdsföreningens besök på Gimmersta i augusti i år. Detta besök blev en formidabel succé med 200 deltagare. Flertalet av oss i Lyan kunde se hur vi gjorde oss på film och alla verkade nöjda med vad de kunde se på den välredigerade filmen vars skapare avtackades med en stark och välförtjänt applåd.

Sedan var det Julita kyrkokörs tur att inta scenen med ett nykomponerat program. Det är glädjande att se och höra hur kören efter några tynande år nu blommat ut med en smittande sångarglädje. Först Sigrid Larsson och senare Katarina Sundin är de som står bakom den glädjande utvecklingen. Det var många i publiken som kände sig sugna att ansluta sig. Det lär ju vara både nyttigt och roligt med körsång.

Kvällen fortsatte med kaffe med smörgåsar och under kaffet skedde dragning på kvällens lotterier. Lotterna hade gått åt i rasande fart. Och undra på det då två fantastiska pepparkakshus toppade prislistan. Lyckliga vinnare till husen, som skänkts av Aare Ellnebrand, blev Fredrik Palmer Backa, som vann det mindre huset och Kurt Larsson Gimmersta det större.

Föreningens ordförande uppmanade till sist mötesdeltagarna att fatta mikrofonen och bidra med en bit ur den egna historien eller bara något roligt. Den typen av vädjande brukar falla platt till marken, så inte denna kväll. Sedan Gunnel Malm brutit isen med en berättelse som visade att det inte behövde vara så tråkigt att hamna på ett äldreboende, var det Arne Lundkvists tur. Han kunde berätta om när han fick hälsa på Stalins sändebud, Aleksandra Kollontaj, när hon besökte Fogelsta i Arnes barndom. Han hade vid samma tid också ratat en originalteckning av Siri Derkert. ”Det var ju bara en massa streck och liknade inte korna hon försökte rita av”! Sist i raden av berättare var Allan Blomgren som bland annat kunde berätta om hur livligt det kunde gå till på Fogelstas snickarverkstad när Bo Sillén var lärling hos sin farfar.