Eldsjäl och Blackstabo lyfter fram vikten av hembakade bullar

Textstorlek:

När Blacksta kyrka bjöd in till den traditionella sommaraktiviteten ”Toner och tankar” i slutet av juli var det en av bygdens eldsjälar som kom för att dela med sig av sina tankar. Vadsbro Blacksta Föreningsgårds ordförande Ulla Johanson valde att prata om de hembakta bullarnas betydelse för en levande landsbygd. Och så blev det musik och frågesport på samma tema.

För första gången samverkade kyrkan och bygdegårdsrörelsen.
‒ Samverkan är det enda sättet att bevara den levande landsbygden. Jag är smickrad över att jag fått chansen att tala inför en kyrklig församling.

Att prata om hembakta bullar kan tyckas vara ett djärvt grepp.
‒ För mig är bullbaket och fikat ett sätt att skapa gemenskap och ett sammanhang där alla trivs. Utan samhörighet och vilja att ta tag i den egna situationen blir det ingen landsbygdsutveckling. Vi kan inte sitta och vänta på politiska beslut som ska uppfylla våra önskningar. Som landsbygdsbor måste vi agera själva.

Ulla pratade också om hur viktigt det är att utveckla sina bästa sidor och att berömma mer och kritisera mindre.
‒ Det är roligare att ha fokus på det som är bra. Väljer vi att lägga större vikt vid det som är bra kommer det som är mindre bra att blekna. Ideell verksamhet bygger på frivillighet och då är trivseln en förutsättning. I mitt ledarskap lyfter jag alltid fram betydelsen av att vara snäll, glad och inkluderande.

I Vadsbro Blacksta händer det saker som egentligen är orimliga för en så liten bygd.
‒ Vi som är aktiva i ortsutvecklingen har ingen anledning att vara blyga och försynta. Vi åstadkommer märkvärdigt storslagna ting, så som scouternas årliga utomhusloppis, teaterföreningen Kung Blackes Gycklares föreställningar och Vadsbro Blacksta Föreningsgårds breda verksamhet. Jag är stolt så att jag nästan spricker. Det är på tiden att hylla storhetsvansinnet lite mer.

Kantor Louise Engström Lindgren ackompanjerade när det var dags att stämma upp i allsång.
‒ Ett kul upplägg och en bra blandning, var hennes recension av kvällen.

På kyrkbacken väntade lite mingelmat och god dryck. Diskussionen om bullarna, snällheten och vikten av att hålla ihop fortsatte en lång stund.