Björkviks bygdegård har återuppstått

Textstorlek:

Larmet kom strax efter midnatt. Enligt räddningstjänsten så var det en förbipasserande dam i bil som larmade. Allt var övertänt. Björkviks bygdegård brann ner till grunden april 2013. Det var början till något nytt – och bättre!

Hösten 2016 flyttade bygdegården in i nya lokaler. Vägen har varit lång och fylld av sorg, hopp och förväntan. Ännu en gång är det bevisat att lokalt bygdeengagemang, stark vilja och sammanhållning åstadkommer mirakel.

Bygdegårdsföreningen ville bygga en ny bygdegård. På önskelistan stod en stor samlingslokal med scen och ett modernt kök men det går sällan som det är tänkt.

Björkviks bygdegård har återuppstått. Just i dag är det fredag och bygdefrukost. Brödet står i ugnen. Anki Pettersson bär in fler stolar.

Frukostträffarna är en tradition som föddes med den nya bygdegården.
– Det är lite som polsk riksdag men vi löser stora och små problem, berättar Ingemar Boström.
Denna gång är temat landstinget. Diskussionen handlar om det fria vårdvalet, tillgång till ambulans och andra trygghetsfrågor som är viktiga för alla som bor på landsbygden.
– Varför är politikerna så saktfärdiga, utbrister en frukostgäst.
– Skyll inte på politikerna. Lagstiftning ska ta tid, svarar en annan.

Nästa gång är det tema bredband men då blir mötet i en av husets större lokaler.
– Det blir ståfika och bulle men då behöver ni inte betala för fikat, meddelar Jan-Olof Blomster.

Mattias Classon var med och ledde arbetet efter branden.
– Vi tänkte på vilken typ av möteslokal som behövdes i framtiden – en generation framåt. Då blev husets placering viktig.

Historiskt hade bygdegården och idrottsföreningen jobbat tätt tillsammans. Eftre branden blev det en skilsmässa eftersom lokalerna inte längre låg bredvid varandra. Nu gäller det att hitta andra samverkansformer.

Katrineholms kommun erbjöd sig att ta den gamla marken och lämna en ny tomt mitt i centrum i utbyte.
– Vi planerad för det nya huset men det drog iväg och blev för dyrt, berättar Jan-Olov Blomster.

På andra sidan vägen om den nya tomten blev lokalen som varit Filadelfiakyrkans till salu. Bygdegårdsfolket slog till. Resultatet blev en ny men befintlig lokal, en obyggd tomt från kommunen och försäkringspengar på banken.

Verksamheten med teater, studiecirklar och mötesverksamhet har tjuvstartat. Så småningom blir det invigning med buller och brak.

– Det blev inte som vi tänkte, sammanfattar Mattias.

– Kanske bättre, säger Jan-Olof.