Berättarkonst i ord, bild och toner

Textstorlek:

Under de senaste veckorna har berättandet och den muntliga berättarkonsten varit den röda tråden i Vadsbro Blacksta Föreningsgårds verksamhet.

–Berättarkonsten är viktig för landsbygdsutvecklingen eftersom berättandet bidrar till stolthet, gemenskap och kunskap, säger ordförande Ulla Johanson.

Först ut var Arne Eklöf och pianisten Peder Larsson för att underhålla med slagdängor från tider som flytt. Iförd rolig rutig kostym, väst, fluga och keps berättade Arne om sin tid som bandyproffs i Sibirien, livsfarliga luftfärder och kulturkrockar. Däremellan blev det smakprov av såväl Karl Gerhard som Tommy Körberg, Frank Sinatra och Astrid Lindgren. Avslutningen blev storstilad om än något oväntad; nämligen den ryska nationalsången.

Bara någon dag senare var det dags för Scenkonst Sörmland att äntra föreningsgården. Susanna Alakoskis pjäs Laina och fåglarna skildrar två finskfödda systrar, deras familjer, val i livet och förmågan att handskas med varandra och omgivningen. Hela föreställningen kretsade kring frågan: Var är hemma? Uppsättningen bjöd på suveräna skådespelarinsatser, häftig dekor och en maffig fikapause med kakor och engelska snittar.

– Mycket bra föreställning och en fantastisk buffé med snittar och kakor. Tänk att detta kom till lilla Vadsbro, skrev Laila Bennett på Facebook efteråt.

Sist i raden av estradörer var Britta Rosén från Bettna. I ord och bild berättade hon om gåtan Henning Hamilton, som är och förblir ett mysterium. Britta tog med publiken på en resa där Hedenlunda, Skåne, södra Frankrike och Vadsbro kyrkogård spelade stor roll.

Den uppburna politikern, kungavännen, förfalskaren, bedragaren och landsförvisade förskingraren greve Henning Hamilton blev aldrig dömd – i alla fall inte i domstol. Skandalen exploderade som en bomb. Tidningarna rapporterade, vildsinta rykten florerade. Människor förfasade sig. Det drog en kall och hård vind genom de förnämsta salongerna. Konungen själv Oscar II, riskerade ett tag att bli ett av skandalens offer, då han framstod som otillbörligt godtrogen och grundlurad, berättade Britta för sin entusiastiska publik.