Årsskrift från Österåkers hembygdsförening

Textstorlek:

Årsskriften 2016 börjar säljas i samband med kyrkkaffet i församlingshemmet, den 27 november. Den är också huvudnummer vid hembygdsföreningens försäljningsbord i samband med Österåkers julmarknad den 3:e december.

Som vanligt innehåller den ett varierat utbud av artiklar om stort och smått som skildrar österåkersbygden. En längre artikel handlar om den Ekengrenska släkten i Österåker med början i 1700-talet. Berättare är en flicka, Marianne, som mister sin mor då hon är fyra månader gammal men som ändå får en lycklig barndom hos sina älskade farföräldrar tack vare moderns sista ord vid avfärden till sjukhuset. -Ta hand om lilla Marianne -. Ett dygn senare var modern död. Det är en berättelse som handlar om flera familjegenerationers öden här i bygden. Den andra lite längre berättelsen handlar om den starka husfrun på Forsby, Catharina Wallenstedt. Hon skrev många brev till sin make som vistades utomlands som rådgivare åt Karl X och var med vid belägringen av Roskilde. Catharinas brev skildrar Österåkers och hennes liv under 1600-talet fram till hennes död 1719.
Övriga artiklar i årsskriften handlar t.ex. om Barbro, som i mitten av 1950-talet såg fram mot en träff med några, som hon trodde lekkamrater. På kalaset fanns bara gamla gummor och när Barbro skulle gå undrade hon när flickorna skulle komma. Det visade sig att gummorna var just de som grannarna kallade Berglundaflickorna. Det nystartade fotbollslaget uppmärksammas liksom hembygdsförbundets 100-års firade med en historik över Österåkers hembygdsförening. Omslaget visar en fri tolkning av en skoltidning som gavs ut 1953 och som har många roliga små artiklar. Tidningen hette Plugghästen och det ska bli roligt om några av författarna till artiklarna hör av sig.

Hembygdsföreningens första årsskrift utkom 1982 och varje år hävdar vi att den blir bättre och bättre. Har man sen alla årsskrifter från början får man en bra historik från Österåker. De finns för övrigt i vårt arkiv och kan köpas. Att årskriften 2016 är årets julklapp, är ett som är säkert.