Årsmöte med sting

Mitt Sörmland - Styrelsen 2014Styrelsen 2014.
Textstorlek:

Den 12 mars hade hembygdsföreningen sitt årsmöte i Triangeln. Ett 35-tal personer kom till mötet. Kvällen inleddes med en fantastisk berättelse om en bisyssla som varat i 50 år. Roland Geiborg började som biodlare 1964 och intresset för djuren fortsätter.

När det är 8-10 grader varmt börjar bina sin rensningsflykt. Har du då vita lakan som hänger ute på tork kan du få långa gula strängar på dem. Bina har då hållit sig hela vintern och eftersom de gillar vitt så är målet för tömningen givet.

Ett bi föds som städbi och börjar direkt städa sin cell. Efter två till tre dygn utvecklas en körtel och de blir ambin. Tre dygn senare har de avancerat till vaktbin och skyddar kupan mot inkräktare. De stannar i kupan sju till tio dagar innan de börjar sin yngeldans utanför kupan för att kolla in dess placering, väderstreck och färg på flustret, så att de kan hitta hem till rätt kupa. De ger sig sedan ut som dragbin och kommer hem med nyttigheter.

Ett bi lever fyra till sex veckor, sedan är vingarna utslitna. Snacka om intensivt arbete! Tolv bins arbete ger en tesked honung och en kupa ger ungefär 50 kilo. Honungen rörs tills den kanderar och det kan ta allt mellan tre till fem dygn och ett par månader.

Det är inte bara bina som jobbar hårt, dess odlare är inte några drönare. Roland har i dagsläget åtta bisamhällen men ska utöka till 15. Tänk dig att ha 70.000-80.000 surrande vänner i trädgården på sommaren. Tur att de gör nytta!

Årsmötet leddes av Jennie Fornedal. Hon noterade att medlemsantalet glädjande nog ökat med drygt 70 personer sedan förra året och är nu uppe i 474. Ett bra resultat som kan bli ännu bättre. Årsskriften om Valla 2013 var en riktig kioskvältare och den, tillsammans med annonser och andra intäkter, gav ett överskott på drygt 27.000 kronor.

Som ny ledamot i föreningen valdes Monica Gustavsson från Lerbo. Vi hälsar henne välkommen. Samtidigt avtackades Wanja Haglund och Leif Bratt, som valt att lämna styrelsen efter flera års aktivt arbete.

Efter mötet serverades kaffe med smörgås och kvällen avslutades i gemytlig anda.

Styrelsen består av följande personer: Berith Jern, Eva Andersson, Gunilla Pettersson, Owe Adolfsson, Lisbeth Larsson, Lars-Gunnar Pihlqvist, Margareta Ringmar, Fredrik Smidare och Annika Carlsson. Hans Bergh är arkivarie.

 

Annika Carlsson, Valla