Årsmöte i Stigtomtaortens hembygdsförening

Textstorlek:

Ett 40-tal medlemmar kom till årsmötet den 10 mars i Klockarbol. Vi började med att lyssna till en medryckande språkprofessor, Lotten Bergman. Hon försökte räta ut begrepp och förklara gamla ord och uttryck. Lotten Bergman som kallar sig själv språkpolis, redaktör och föreläsare har bland annat arbetat på Nationalencyklopedin. Nu föreläser hon om skrivregler och språkriktighet och om vikten av att skriva så att folk begriper vad man menar. Vi har hört henne en hel del i Radio Sörmland, P4. Hon hade fått en del ord och klurigheter av oss. Med elegans och humor gjorde hon de mest fantastiska utläggningar om dem. Vi fick också ställa frågor under tiden. Det var mycket som klarnade, bland annat följande:

Kovändning: Har sitt ursprung i seglingstermen kovändning som innebär att vända med aktern mot vinden;

Röka som en borstbindare: På Luntmakaregatan fanns i flera våningar olika hantverkare med borstbindare högst upp. Då det var tio minuters rast hade de lång väg både upp och ner och fick lov att röka väldigt intensivt den lilla stund de var ute. Inne fick man inte röka för brandrisken.

Att göra någon en björntjänst: Kommer av en fabel från 1600-talet. En man hade en björn som husdjur. En gång då mannen låg och sov satte sig en fluga på mannens näsa och björnen slog till flugan för att den inte skulle störa mannen. Man kan ju se resultatet framför sig! I våra dagar har man frågat många, bland annat ungdomar, och de flesta tror att det är en god tjänst, björntjänsten. Många företag har också antagit namnet Björntjänst, törs man anlita dem?

Efter denna trevliga stund fortsatte vi med kaffekommitténs härliga smörgåsar och kaka, samt lotterier.

Nu tog allvaret vid med årsmötet. Vi hade omval på de flesta. Ny som suppleant i styrelsen blev Margareta Skagerström. Britta Berggren, Kerstin Johansson och Marianne Fredriksson avtackades med blommor för sitt arbete i föreningen.

Årets program fastställdes också och det kommer som vanligt i vårbladet som skickas ut i maj. Se även vår hemsida, www.hembygd.se/stigtomtaorten.