Ny teknik för bönder i Vingåker

Textstorlek:

Varna för frost, mäta nederbörd, kontrollera fodernivån, övervaka skadedjur eller hålla koll på jordkvalitén. Det finns många exempel på vad sensorteknik kan användas till.I vår bygger Vingåkers kommun ett sensornätverk som blir öppet för alla att använda.

Sensornätverket är ett sätt att överföra data trådlöst. Man kan likna det med mobiltelefonin där master gör att vi kan använda våra mobiltelefoner. Och nu sätter Vingåkers kommun upp master för att invånarna ska kunna använda sensorer.

– Det är sju master som vi ska sätta upp och då får vi täckning i hela kommuen, säger Regina Westas Stedt som är landsbygdsutvecklare på Vingåkers kommun.

– Tre av dem är klara att sättas upp under de närmsta veckorna.

De kommer att täcka området kring Högsjö och centrala Vingåker.

Mäter skillnader

Enkelt uttryck kan man säga att sensorer mäter skillnader. De kan till exempel registrera temperaturskillnader eller rörelser.

– Man kan mäta nivån i silon, se när man behöver fylla på vatten hos djuren och om olika system är igång som torksystem, säger Marcus Ternstedt på Sensapp.

Företaget samarbetar med kommunen och driver pilotprojekt med sensorteknik på andra platser i landet.

Marcus Ternstedt menar att det finns många fördelar med tekniken, inte minst för lant- och skogsbrukare. När man inte behöver åka ut och kolla saker själv spar man både resurser och tid, och det är snällare för miljön.

En av fördelarna med att bygga ut ett sensornätverk är att det blir billigare än att använda mobilnätet för att skicka informationen.

– Då skulle varje sensor behöva ha ett simkort och större batterier. Nu kan man få en batteritid på 10 till 15 år, säger Regina Westas Stedt.

Tanken är att den nya tekniken också ska effektivisera vissa kommunala tjänster, inte minst i kransorterna.

– Många vill ha gatubelysning men vi klarar inte kostnaden för driften. Med smarta gatulampor som med hjälp av sensorer bara lyser när någon går där, kanske vi skulle kunna öka belysningen på vissa platser, säger Regina Westas Stedt.

Kan effektivisera

Smarta soptunnor kan tala om när kärlet är fullt och behöver tömmas, och sommartid kan sensorer tala om vattenkvalitet och vattentemperatur på badplatser istället för att miljöinspektörer behöver åka ut och mäta.

– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda det till, säger Regina Westas Stedt.