Lars har jobbat i butiken i 60 år

Textstorlek:

Lars Jarbell jobbar 80 timmar i veckan för att affären i Björnlunda ska fungera på bästa sätt och för att det är roligt. Hans engagemang, servicekänsla och driv prisas nu av Hushållningssällskapet som har utsett honom till Årets Landsbygdsföretagare i Sörmland.

– Jag tycker om att träffa kunder, det är de som är allra roligast, säger han.

Lars har jobbat i Jarbells varuhus, som nu är Ica Nära, sedan 1958. Då var det ett av de första snabbköpen i Sverige, och det var hans pappa soma byggde och drev den. Lars började jobba där när han 13 år eftersom han inte ville inte fortsätta i skolan.

– Jag tyckte skolan var pest, men sedan dess har jag gått många kurser för att lära mig olika saker.

Efter 60 år i butiken har han sett en hisnande utveckling i branschen. När han började fick de packa det mesta själva i butiken. Till exempel kom mannagryn i 25 kilossäckar som skulle hällas upp i påsar och stämplas. Det värsta var leveransen av katrinplommon berättar han.

– Tvätta händerna och skura med nagelborste sa pappa, sedan fick man gräva med händerna i en tiokilosklump med katrinplommon för att få loss ett halvt kilo och försöka lägga i en påse med kladdiga händer.

Han berättar att han hade en mjölkmätare som han använde när kunderna kom med sina egna krukor för att köpa mjölk, om snus i lösvikt som skulle packas i små påsar och ett ganska statiskt utbud av varor.

– I dag är det ett enormt utbud med mängder av nya varor hela tiden.

Men butiken i Björnlunda är lite annorlunda än många andra Ica Nära. Här finns en färg- och en järnavdelning.

– Från början hade vi cement och lagade fönster också. Jag följer talesättet ”det finns inget som är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid”.

Det är Daga lokala hushållningssällskap som nominerat Lars till Årets Landsbygdeföretagare. I motiveringen står att han skapat en butik som blivit oumbärlig för Björnlundaborna, ”en samlingspunkt för alla kringboende”.

Lars blev överraskad av priset och glad över att uppskattas.

– Det är klart det känns bra, säger han.