Här fikar och umgås gästerna

Textstorlek:

Systrarna Katarina och Caroline har nyss firat ett-årsjubileum som företagare. Och deras populära café i det gamla stadshuset, KaCa´s, har blivit en samlingspunkt för hela Malmköping.

Det är onsdag och första dagen i veckan som KaCa´s håller öppet. Det där med öppettider har varit ett diskussionsämne.

– Vi har trevat oss fram. I somras, när vi hade öppet nästan jämt, höll vi på att slita ihjäl oss. Men då var också allt så nytt. Nu har vi nog hittat en bra form. Öppet från onsdag till och med lördag, säger Caroline Eriksson.

Gillar att prata

Det är oftast Caroline man hittar bakom disken. Hon gillar det sociala. Pratar gärna med gästerna. Katarina finns där bakom. Bland bakverken och smörgåsarna. Hon gör små underverk som smakar gudomligt. Olika nästan varje dag. Hennes och många andras favorit är Budapest-bakelsen.

– Det här har alltid varit min dröm, säger hon. Jag har haft andra jobb men alltid bakat på min fritid. Jag tycker det är roligare med kakor än med människor. Så en dag kom det ett sms från min syster. Hon hade hittat på Facebook att det här stället var till salu. Ska vi slå till? Så löd frågan.

Och systrarna, inte bara drömde, de slog till. Trots att det fanns andra spekulanter var det till Katarina och Caroline som en annan Malmköpingslegendar, Fru Welinder, ville sälja sitt livsverk.

– Två Malmköpingstöser, det gillade hon, berättar Caroline.

Ställe för stammisar

Idag kommer ”stammisarna” in. Det är ju onsdag och cafét har varit stängt i några dagar. Då vill man komma hit och ”prata av sig”. Ett gäng damer har rest hit från Eskilstuna, det brukar de göra. Några tjejer har kommit med buss från Katrineholm, det brukar de göra. Och så herr´n i hörnet som sitter med en kardemummabulle, tidning och kaffe, det brukar han också göra. Varje dag!

Och så finns alla vi andra här. Som tittar in och tar en kaffe. Småpratar lite och kanske köper med oss en påse skorpor hem. Och så förstås Lena Olsson. Hon är ofta här.

– Titta, jag kan inte längre knäppa knappen. Så mycket gott har jag ätit, säger hon, och skrattar hjärtligt.